knoldragend


knoldragend 1.0

( Gezegd van planten of delen daarvan)
een knol of knollen dragend; een knol of knollen voortbrengend; een knol of knollen vormend; waaraan een knol groeit of knollen groeien

Algemene voorbeelden


De genezing van scheurbuik gebeurde door toedienen van veel verse groenten en fruit; vooral citroensap en rammenas (knoldragend gewas dat veel op een radijs lijkt, alleen grotere, meestal zwarte knollen heeft) werden hiervoor gebruikt.

http://www.scholieren.com/praktische-opdracht/3179,

Winterakoniet. Latijnse naam: Eranthus hyemalis. Herkomst: Italië, Hongarije, Bulgarije. Beschrijving: Knoldragend vast plantje dat volkomen onbehaard is. De knollen zijn praktisch rond en klein van stuk.

http://www.agaaths-weblog.50plusser.nl/?page=article&warticle_id=23947&Winterakoniet,

Bataten of zoete aardappelen zijn winterharde, over de grond kruipende planten met knoldragende wortels. Ze zijn meestal 10 tot 30 centimeter lang en wegen ongeveer 1 kilogram.

http://www.vilt.be/Etnomarketing__1?print=1

Er was een tijd dat men de Aardappel niet kende. In die tijd was de Aardaker wel al bekend en werd hij veelvoudig geteeld en ook veel uit de wilde natuur verzameld. De Aardaker heeft knollen onder de grond, vandaar de volksnaam grondpeer. Tuberosus, zoals de latijnse naam luidt, betekent trouwens ook knoldragend, vandaar dat de Aardappel een sterk vergelijkbare latijnse soortnaam draagt (Tuberosum). Deze knolletjes werden op dezelfde manier als wij nu de aardappel klaarmaken, gekookt of gepoft.

http://bijvoet.weblog.nl/aardaker-lathyrus-tuberosus/?repeat=w3tc,

Bolletjeskers (Cardamine bulbifera synoniem Dentaria bulbifera), soms ook knoldragende tandveldkers genoemd, is een overblijvende plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De soort komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en Zuidwest-Azië.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bolletjeskers,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • niet knoldragend
  • weinig knoldragend

Bladrammenas is een niet of weinig knoldragende vorm van rammenas. Het gewas heeft een snelle beginontwikkeling en komt bij vroege zaai in de stoppel vlug in bloei.

http://www.barenbrug.be/belgium/NL/groenbemesting_3061.php?page=product&segmentid=616&segment=Bladrammenas

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen