koffiegerei


koffiegerei 1.0

set van voorwerpen die nodig is om koffie te kunnen maken en/of drinken; gezamenlijke benodigdheden voor het maken en/of drinken van koffie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Koffiegerei…

is gerei; is een set

 • [Leden] bestaat uit kopjes, schoteltjes en lepeltjes; bestaat uit een koffiekan, een suikerpot en een melkkannetje; bestaat eventueel ook uit gebaksbordjes en gebaksvorkjes; bestaat voor het maken van koffie meestal uit een koffiezetapparaat of een waterketel, een kan met eventueel een koffiefilter en een brandertje om het water te verwarmen
 • [Doel of bestemming] dient voor het maken en/of drinken van koffie

  Hoofdsemagram: gerei


  Algemene voorbeelden


  Het koffiegerei dient heel schoon te zijn. Was de pot na gebruik altijd in sop en spoel hem goed na. Sporen van oude koffie in de pot tasten de smaak van de vers gezette koffie aan.

  http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/35804-geschiedenis-van-koffie.html

  Gerrie was met een blad vol koffiegerei de ontvangkamer binnengegaan en, benieuwd of het bezoek er al aan kwam, naar het raam gelopen.

  De val, Marga Minco,

  De Londense designer Tom Dixon kennen we vooral van zijn lampen en interieurs. Maar vanaf nu ook van koffiegerei, waarmee hij koffiezetten tot een ritueel verheft. Van percolator tot cafétière én koektrommel is Dixons 'Brew' een ode aan 'de mysteries van de moderne koffieceremonie'.

  http://favorflav.com/nl/drinks/koffie-volgens-tom-dixon/

  Wandelen deed ik met een rugzak, tentje, slaapzak en koffiegerei.

  https://mamasmetthee.wordpress.com/2017/06/18/just-keep-on-walking/,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • glazen koffiegerei

  Als je glazen koffiegerei gebruikt, hoe maak je dat dan schoon? [...]. Op de een of andere manier, hoe goed ik hem ook omspoel, mijn glazen vacuümpot blijft toch altijd een beetje dof en vettig. En ik wil gewoon dat ie mooi glanst als ik hem weer in de kast zet!

  http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?t=3050,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • koffiegerei van aardewerk
  • koffiegerei van porselein

  Na de introductie van koffie in Nederland in het midden van de zeventiende eeuw werd de drank spoedig geschonken en gedronken uit koffiegerei van aardewerk of porselein. De oudste keramische koffiekannen in Nederland zullen zowel van oosters porselein, geïmporteerd door de VOC, als van Delfts aardewerk zijn vervaardigd.

  http://www.svcn.nl/collection.aspx?aid=987

  in voorzetselgroep


  • een tafel met koffiegerei

  Voor een wand met brede panelen, waartegen een Lodewijk XVI-spiegel hangt, zitten vier dames achter een ronde tafel met koffiegerei.

  http://www.lakenhal.nl/nl/collectie/s-16

  met substantief ervoor


  • een set koffiegerei

  Bij Kaldi drink je namelijk niet alleen koffie, maar duik je in de gehele wereld van het bruine drankje. Koop de koffiebonen voor thuis, koffiezetapparaten, accessoires - of schaf gewoon meteen een complete set koffiegerei aan!

  http://www.ze.nl/artikel/212199-de-lekkerste-koffietentjes-buiten-starbucks

  met ander, nevengeschikt substantief


  • theegerei en koffiegerei

  Laan vergeleek inhoud van de Vlaardingse beerput met scherven in een put van een Delftse kroeg. In de Delftse put zaten ook resten uit het begin van de 18e eeuw. Door deze vergelijking bleek dat in de Vlaardingse kroeg veel meer thee- en koffiegerei aanwezig was dan in Delft.

  https://newscientist.nl/nieuws/beerput-onthult-drinkgewoonten/