kokolampu


kokolampu 1.0

((vooral) in Suriname)

lamp waarin olie wordt gebrand; olielamp; petroleumlamp; oorspronkelijk een blikken tuitlampje voor kokosolie, met een katoenen pit die door de tuit getrokken wordt
Een verbastering van kokoslampje.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kokolampu…

is een olielamp; is een lamp; is een voorwerp

  • [Vorm] had oorspronkelijk de vorm van een tuitlampje met een katoenen pit die door de tuit getrokken wordt; kreeg als petroleumlamp de vorm van een metalen of glazen omhulsel
  • [Plaats] is een olielamp die in Suriname door inheemsen werd gebruikt
  • [Middel] brandde oorspronkelijk op kokosolie; brandde later op petroleum

    Algemene voorbeelden


    Traditioneel gekleed, zingend en met een lantaarn in de hand werd gelopen vanaf de Waterkant naar Fort Zeelandia en dan naar het beeld van Kwakoe. "De lantaarns zijn symbolisch", legt Sherron Rodgers van stichting Fiti Fu Wini uit. "De mensen gebruikten vroeger de 'kokolampu' om hun pad te verlichten. Dat stukje geschiedenis hebben we meegenomen."

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30030

    Als halverwege de jaren tachtig de Binnenlandse Oorlog uitbreekt, komt aan dat leven een einde. Alles wordt kapotgeschoten en de familie vlucht naar Paramaribo. Ze leven van de steun van de overheid en vrijwilligers, en verdienen wat geld met hosselbaantjes. Haar huiswerk maakt Aviankoi liggend op haar buik, bij het licht van een kokolampu.

    https://nikkimulder.wordpress.com/2014/03/10/soms-moet-je-stil-zijn/

    Vaste verbindingen


    geen kokolampu houden

    1. niet als getuige aanwezig zijn

      Hield jij die kokkolampu voor haar vast toen ze uitliep? Je praat heel stoer heh [...]. Ik hield geen kokolampu, ik praat niet stoer.

      http://www.mamjo.com/forum/index.php?action=printpage;topic=183764.0