koopknop


koopknop 1.0

knop op een veiling of beurs die ingedrukt moet worden om een aankoop te doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koopknop…

is een knop

  • [Functie] dient om op een veiling of beurs een aankoop te doen
  • [Behandeling of bewerking] wordt ingedrukt wanneer men iets wil kopen

    Hoofdsemagram: knop


    Algemene voorbeelden


    Tot enkele jaren geleden moest elke inkoper zelf aanwezig zijn op de tribune om zijn bloemen te kopen [...]. In de veiling "oude stijl" zitten de inkopers op de tribune en drukken op een koopknop voor hun aankopen. De karren met aangeboden bloemen worden aan de handelaren getoond. In de veiling "nieuwe stijl" zitten inkopers nog steeds op de tribune en drukken op een koopknop voor hun aankopen. De karren met bloemen zijn verdwenen en vervangen door productbeelden op schermen.

    http://koa.ozexport.nl/page.php?page=floraholland&lang=nl

    koopknop 2.0

    (media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

    knop, button op een beeldscherm waarmee een koper op het internet kan aangeven dat hij een bepaalde aankoop wenst te doen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een koopknop…

    is een knop

    • [Functie] dient om een aankoop op internet te doen of te bevestigen
    • [Plaats] bevindt zich op een website
    • [Behandeling of bewerking] wordt met een muisklik of het indrukken van een toets op het toetsenbord geactiveerd

      Hoofdsemagram: knop


      Algemene voorbeelden


      Apple heeft nieuwe functies in de App Store geïntroduceerd: zoekfilters en de mogelijkheid om eerder gekochte applicaties te herkennen. De zoekfilters zijn momenteel alleen te zien voor iPad-gebruikers en houden in, dat je een zoekopdracht nader kunt filteren op apparaat, waardering, categorie, prijs en releasedatum [...]. Er is nog een tweede nieuwe functie geïntroduceerd: het makkelijker herkennen van reeds gekochte apps. Tot nu toe kreeg je bij elke applicatie een knop met de tekst 'Gratis' of de prijs te zien. Maar bij applicaties die je al hebt gekocht, heeft het geen zin om een koopknop te tonen. Bij deze applicaties staat voortaan een Installeer-knop, om aan te geven dat je de applicatie al in bezit hebt (maar opnieuw wilt installeren).

      http://www.ipadclub.nl/15161/app-store-krijgt-filters-en-indicatie-bij-gekochte-apps/,

      Voorheen kon je het instellen (winkelwagentje of one klik) en nu moet je oppassen dat je niet per ongeluk op de koopknop drukt. Dus wat mij betreft is zo'n shop helemaal fout bezig als de koopknop dan ook nog eens een keer niet expliciet met het woord "Koop" of "Buy" gelabeld is.

      http://blog.iusmentis.com/2010/08/04/fotos-met-klik-aankopen-zonder-bevestiging-mag-dat/,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2010

      koopknop 3.0

      (neologisme)

      verondersteld gedeelte van de hersenen waar de impulsen voor het al dan niet aanschaffen van iets vandaan zouden kunnen komen

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een koopknop…

      is een deel

      • [Geheel] zou deel uitmaken van de hersenen
      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zou het gedeelte van de hersenen zijn waar de impulsen voor het al dan niet aanschaffen van iets vandaan komen

        Algemene voorbeelden


        Geweldig zou het zijn als je als marketeer exact kon voorspellen welk marketingmiddel welk effect op de consument heeft. Veel onderzoek naar de werking van het menselijk brein is er al gedaan, maar de 'koopknop' is nog niet gevonden. Niettemin heeft neurologisch onderzoek wel degelijk wat opgeleverd. Zo valt te constateren dat, wanneer er in de hersenen een verbinding plaatsvindt tussen de merkiconografie (dus de diverse beelden die een merk uitzendt; verpakking, reclame e.d.) en merkbelofte, dat bepalend is voor hoe het koopgedrag wordt beïnvloed.

        http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/waar-zit-de-koopknop/,

        Is de bestseller Buyology van de Deense merkengoeroe Martin Lindstrom niet meer dan een hype of zit er echt iets in? Het met veel bombast aangeprezen boek over neuromarketing heet een zoektocht te zijn naar 'de koopknop in het brein': waarom vallen we voor het ene artikel en niet voor het andere?

        http://www.frappant.com/nieuws.aspx?item=115,

        Neuromarketing is dus een analysetechniek van onze hersenwerking in de hoop een soort van koopknop te vinden waardoor je als marketeer de consument het best met reclame bespeelt opdat hij tot kopen zou overgaan [...]. Reclameboodschappen zijn maar één van de honderden impressies die dagelijks op ons afkomen. Hoe meer we onze hersentjes analyseren, hoe complexer de processen blijken te zijn, zeker wanneer het om aankoopbeslissingen gaat. Daarin speelt behoeftebevrediging een rol, naast esthetiek en schoonheid en ook de ratio mengt zich door bv. prijs en kwaliteit tegen mekaar af te wegen.

        http://yilli.wordpress.com/2007/11/18/neuromarketing/,

        Etymologie


        Aard herkomst inheems woord
        Vroegste datering 2006