koorknaap


koorknaap 1.0

jongen die deel uitmaakt van een zangkoor

Betekenisbetrekking


generalisering
Specifiek 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een koorknaap…

is een kind; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] zingt mee in een koor

    Algemene voorbeelden


    De kleine Marin was vanaf zijn zesde jaar koorknaap in het koor van de koning. In 1672 werd hij weggestuurd uit het klooster van Saint-Germain-l'Auxerrois omdat hij de baard in de keel kreeg en hij werd de leerling van monsieur de Sainte Colombe, die bekend stond als de meest virtuoze gambist van zijn tijd.

    NRC,

    Beer sprong op de brugleuning, zijn hand op Harry's schouder, en zong als een koorknaap, terwijl de zomeravondwandelaars op de gracht bleven staan, 'Anke Franke.' Harry zei hartelijk: 'Lazer niet in de plomp, grote gek!'

    Het samenzijn, Jan Meyers,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    koorknaap 1.1

    (religie, mystiek en mythologie)

    jongen die deel uitmaakt van het zangkoor van een katholieke kerk

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Specifiek 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een koorknaap…

    is een kind; is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft het imago zeer braaf te zijn

      Algemene voorbeelden


      Het kerkkoor van Windsor Castle, dat al sinds zijn oprichting in 1352 uit mannen bestaat, hoeft geen vrouwen in zijn gelederen op te nemen. Deze uitspraak deed de kantonrechter in het Engelse Reading deze week in een zaak die was aangespannen door de bariton Joan McDonough, die omdat ze een vrouw is geen auditie mocht doen bij het koor. De rechter was van oordeel dat het koor zich niets hoeft aan te trekken van de wet uit 1975 die discriminatie op grond van sekse verbiedt, omdat in de oprichtingsstatuten slechts wordt gesproken van koorknapen.

      De Standaard,

      Jaren voordien al - waarschijnlijk in 1341 - had de edelman samen met zijn vrouw een rente van 300 pond tournesis (Doornikse pond) geschonken aan het kapittel van diezelfde kerk, ten voordele onder meer van de koorknapen.

      De Standaard,

      Voor de goede orde, als misdienaar, koorknaap of gewoon kerkganger heb ik nimmer slechte ervaringen gehad met welke kerkelijke dienaar of gezag dan ook. Hoewel ik toen al 'theologische' geschillen ontwaarde met bijvoorbeeld de pastoor, heeft dit voor mij nimmer geleid tot enige vorm van onheuse bejegening.

      http://www.vkblog.nl/bericht/305667/Wandelen_rond_de_Hoogmis._Pauluskerk_te_Raalte,

      Vaste verbindingen


      geen koorknaap zijn

      1. geen brave jongen zijn; geen lieverdje zijn

        "Ik sta hier vandaag niet omdat Jimmy Lowie zo sympathiek is. Hij is geen koorknaap. Hij is een betweter, grootsprakerig, hautain. Maar...", zo vervolgde Geerdens, "elke vogel is zoals hij gebekt is. Je kan van hem niet verlangen dat hij zich hier anders voordoet dan hij is. Bovendien heb ik hem nooit op een leugen kunnen betrappen. Hij is trouwens bereid om zijn straf te aanvaarden."

        http://www.huygenadvocaten.be/artikels.htm,

        Wekt het nog verwondering dat de Serviërs dadelijk na het uiteenspatten van Joegoslavië, de Kroaten - géén koorknapen in de Tweede Wereldoorlog - naar de keel sprongen?

        De Standaard,

        Twee keer hebben de kiezers Clinton tot president gekozen, terwijl ze op zijn minst al vermoed moeten hebben dat hij geen koorknaap was. Dat presidenten mensen zijn met menselijke zwakheden, is geen nieuws.

        http://retro.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/09/12/Vp/z.html,

        "Het is klip en klaar dat er geen concreet bewijs tegen mij is", vond Bart V. "Het gaat alleen om suggesties en insinuaties. Natuurlijk, ik ben geen koorknaap. Maar nu lijkt het of ik gestraft word om de manier waarop ik omging met de knellende regels in de zorg. Ik heb mogelijkheden verkend en ben een stap verder gegaan waar anderen de streep zouden trekken."

        http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article6014724.ece/Bart-V.-%E2%80%98gestraft'-voor-hard-werken,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      koorknaap 2.0

      (verouderend)

      jongen die, gekleed in een lange toga met daaroverheen een kortere witte superplie, de priester assisteert tijdens de (zondagse) mis of bij een begrafenis, huwelijksvoltrekking of doopsel in een katholieke kerk; misdienaar

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een koorknaap…

      is een jongen; is een persoon

      • [Geslacht] is een jongen of een man

        Algemene voorbeelden


        Na de catechismusles roept de pastoor het jongetje bij zich, er zijn misdienaars nodig voor de nieuwe kerk. Hij is de uitverkorene van zijn klas, de andere koorknapen zijn allemaal ouder.

        Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

        Ik ben ook misdienaar of koorknaap geweest. De "club" der misdienaars had toen ergens een plaatsje op de hiërarchische ladder van Onze Moeder de Heilige kerk. We hadden een voorbehouden plaats op het koor, achter het toen nog rood-witte beeld van het Heilig Hart. We moesten de gebeden kennen; in 't Latijn alsjeblieft! We dienden de mis, zorgden voor kaarslicht, wijn en water, luidden 's zondags onder de consecratie de grote bel, gingen mee de Communie naar de zieken dragen en mochten soms in noodgevallen de oude koster bijstaan met het draaien van de blaasbalg van het orgel.

        http://www.gertcuppens.eu/veldekepelt/ReneVanderhenst/widdetnogvantoen/Misdienaar.aspx

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding