kortgerokt


kortgerokt 1.0

( Gezegd van vrouwen en meisjes)
voorzien van een korte rok; een korte rok dragend; met een korte rok aan

Algemene voorbeelden


Vijftien, twintig vrouwen, van kortgerokt tot dikke jas, staan voor het tunneltje.

NRC,

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2000 pakte Freya Van den Bossche al uit met een opgemerkte campagne. De affiche van de kortgerokte en langbenige kandidate, én haar talloze verschijningen in Bracke en Crabbé, misten hun effect niet. De Oost-Vlaamse schone werd gekatapulteerd naar een zitje in het Gentse college, als kersverse schepen van Onderwijs.

De Morgen,

Drie kussen in de micro gesmakt, even de spieren tonen in Do What You Do en dan, hola!, haar drie medezangeressen. Die mogen er zijn: zwartharig, kortgerokt, uitdagende blik.

De Standaard,

Foto's uit oude albums op tafel. Tante Adèle, vijfentwintig jaar oud, misschien achtentwintig, melancholiek, uitdagend, kortgerokt.

Altrapsodie, Geert Van Istendael,

Ze zette de hals aan haar lippen, dronk gulzig en gaf de fles aan mij. Ik nam een bescheiden slok. 'Ik ben vandaag geslaagd voor mijn rij-examen. Na vijf keer. En geen kat om het te vieren. Ik maar rondbellen. Shit, daar word ik depressief van!' Ik knikte maar wat en gaf haar de fles terug. Ik had aantrekkingskracht op mensen met de blues. Zoveel was duidelijk. Mooi meisje overigens. Kortgerokt, omwille van dat rij-examen waarschijnlijk.

Slaap!, Annelies Verbeke,

Een glazen koepel en glazen vloeren staan garant voor het transparante huis van de Vlaamse politici. Glazen doorkijk-vloeren? Ja; de architekt die het gebouw vernieuwde, is een man. Geen nood dames-volksvertegenwoordigers, de techniek staat voor niets. De oplossing heet verzuring: het ondoorzichtig maken van loopgangen op de glazen vloer. Gluurders zijn daarmee niet helemaal schaakmat gezet. De persloges bieden een uitweg. De voorzijde van die loges bestaat uit glas. De kortgerokte journaliste krijgt het dus moeilijk. De verzuur-ploeg kan nog soelaas brengen. Als al dat verzuren maar goed afloopt.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • kortgerokt zijn

Een paar minuutjes later loopt er wéér een jongedame voorbij die reuring brengt in het pubergezelschap. En ook zij is kortgerokt. Ik zie een blote buik en een navelpiercing.

https://www.apeldoorndirect.nl/stad/lekker-wijf-20150614/,

Pitspoezen zijn kortgerokt en geheel zoals Van Dale het voorschrijft, mooi en jong.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/gs72d2bue,

met bijwoord


  • erg kortgerokt

Een erg kortgerokte dame – men zegt mij dat het Irène is, een van de tweelingdochters van de modiste - voert er een geanimeerd gesprek met een oudere dame in lokale klederdracht.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

met substantief


  • een kortgerokte dame
  • een kortgerokte weduwe
  • kortgerokte dames
  • kortgerokte hostesses
  • kortgerokte vrouwen

Een erg kortgerokte dame – men zegt mij dat het Irène is, een van de tweelingdochters van de modiste - voert er een geanimeerd gesprek met een oudere dame in lokale klederdracht.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

Bill Cosby treedt op als Jacks vaderlijke privé-leraar Mr. Woodruff. Fran Drescher (The Nanny) verschijnt als een kortgerokte, mangekke weduwe. Dat zij instemden om hun televisiepersonage te dubbelen, mag geen verbazing wekken. Wel dat Coppola de zeemzoete familie-moraliteit regisseert waarin ze figureren.

De Standaard,

Het betreft hier de Lovely Ladies tegen de Q.T's en elke man met een gezonde dosis testosteron zal het geweten hebben. Het vooruitzicht om al die kortgerokte dames met elkaar te zien rollebollen maakt zowat de helft van de bevolking gek.

http://bb.yoru.be/2003/berichten.html,

Hij volgde drie kortgerokte hostesses die sigaretten presenteerden en vuurtjes gaven.

Na de siësta, Paul Koeck,

Zo bromfietste hij door de straten, spiedend naar kortgerokte vrouwen.

De Standaard,

  • een kortgerokte jongedame
  • een kortgerokt meisje
  • kortgerokte meiden
  • kortgerokte meisjes
  • kortgerokte tieners

Hij zag een kortgerokte jongedame achter een toonbank staan, die letterlijk omringd werd door flesjes parfum in allerlei vormen en formaten.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

De eerste reclameborden voor dure lofts en penthouses waren al in het straatbeeld te zien. Onder de borden lag een kortgerokt meisje in een krul rond een paal.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

Hoewel Van In zich kon verzoenen met halfnaakte Afrikanen en kortgerokte meiden, vond hij het hele circus nogal overdreven.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

In de hoofdstad Buenos Aires bestoken kortgerokte meisjes de bewoners onophoudelijk met glimmende folders die dezelfde boodschap bevatten: geniet van uw oude dag.

NRC,

De muziek dendert door het partycentrum en op tientallen televisies tegelijk zijn de beelden te zien die de nieuwe zenders TV 10 Gold en The Music Factory presenteren aan potentiële adverteerders. Kortgerokte meisjes bieden drankjes aan.

NRC,

Ook nu weer schurkten twee kortgerokte tieners zich tegen hem aan.

Na de siësta, Paul Koeck,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding