kostenbesparend


kostenbesparend 1.0

op de kosten besparend; besparend op de kosten voor de aanschaf of het het gebruik van iets; minder kosten vergend; waardoor minder kosten gemaakt worden

Algemene voorbeelden


A. Regtop (D66) betreurde dat de bezuiniging van 65.000 gulden op straatverlichting dit jaar niet wordt gehaald. Deze bezuiniging moet ervoor zorgen dat straatverlichting, naast kostenbesparend, ook minder milieubelastend zou zijn.

Meppeler Courant,

Het centrum benadrukt dat de ondernemingen met milieubeheer beter zullen voldoen aan de vereisten van het decreet op de bedrijfsinterne milieuzorg. De bijkomende inspanning wordt binnen de kortste keren terugverdiend, want in tegenstelling tot de gangbare mening, is een milieubewuste bedrijfsvoering vaak kostenbesparend, aldus professor De Clercq.

De Standaard,

Wilt u efficiënte en kostenbesparende combinatie van gas-, water-, electriciteit-, kabel- en telefoonaansluitingen, een optimaal energiebeheer via de computer, inzicht in uw energieverbruik en ook nog meer ruimte in uw hal?

http://www.hoekwater.nl/index2.html

Dat wil zeggen, ter realisatie van de doelstellingen van de verzorgingsstaat werden technieken, methoden, procedures, instrumenten ontwikkeld die eigenlijk maar twee 'functionele' waarden kenden: effectiviteit en efficiëntie, oftewel: kostenbesparende doelmatigheid.

http://www.eur.nl/fw/hyper/colleges/ontologiehyper/syllabusteksten/zijdergam.html

De elektronische ontsluiting van het Globaal Medisch Dossier (GMD) is kostenbesparend en vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel van arts én patiënt.

http://www.vlaamsblok2003.be/pdf/verkiezingsprogramma.pdf

Daarnaast wil de NVE aantonen dat de inzet van ergotherapie kostenbesparend is en de kwaliteit van leven van de cliënten vergroot.

http://www.ergotherapie.nl/

Ook het kostenbesparend karakter van VoIP zal een rol spelen bij de ingebruikname ervan.

http://lumumba.luc.ac.be/jori/thesis/onlinethesis/dutchsummary.html

Het tijdelijk huren van een Deeltijd Auto is voor velen dé kostenbesparende manier om geen eigen dure auto 'werkloos' voor de deur te hebben staan.

http://www.huurmij.nl/huurmij.htm

Buispost is een modern, kostenbesparend transportsysteem waarmee papieren, onderdelen, medicijnen, geld etc. van afdeling naar afdeling, van magazijn naar buro, van gebouw naar gebouw met een transportkoker kunnen worden verstuurd.

http://www.buispost.nl/

De elektronische portemonnee zou kostenbesparend zijn, omdat het gebruik van munten en bankbiljetten ermee moet verminderen.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • kostenbesparende alternatieven

Kostenbesparende alternatieven die inbreken op deze uitgangspunten stuiten op weerstand.

http://www.bedrijfsfondspers.nl/downloadables/Jaarverslag00.pdf,

In dit onderzoek worden ook milieuvriendelijke en kostenbesparende alternatieven worden meegenomen.

Meppeler Courant,

  • kostenbesparend effect
  • kostenbesparende effecten

Het kostenbesparend effect van die ambulante zorg, met de huisarts als spilfiguur, werd bewezen in verschillende internationale studies.

http://www.uhak.be/uhak/OGLim010609.htm,

Als er al een kostenbesparend effect van eigen bijdragen is, is dit vaak medisch niet verantwoord.

http://www.anbo.nl/

Gebleken is dat goede uitvoering van goed bestudeerde controles, zowel tijdens de voorbereiding als de uitvoering van werken, de aannemer veel onnodige kosten kan besparen en de bedrijfsleiding een hoeveelheid zeer waardevolle informatie verschaft, waardoor dan weer acties kunnen worden ondernomen die in de toekomst een kostenbesparend effect zullen hebben.

http://www.brrc.be/pdf/med26.pdf,

Kostenbesparende effecten voor de overheid op korte termijn mogen niet leiden tot verlieslatende effecten op langere termijn.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

  • kostenbesparende ingrepen

Een andere troef die de groep wil uitspelen heet travel policy, waarbij het voortdurend zoekt naar kostenbesparende ingrepen in het reisbudget van de klant, en daar ook naar betaald wordt.

De Standaard,

Mazda president Yoshihiro Wada - hij werd voor de moeite naar een honoraire functie afgevoerd - was er met kostenbesparende ingrepen wel in geslaagd om de schuldenberg van Mazda met 475 miljoen dollar (14,725 miljard fr.) te verlagen.

De Standaard,

  • een kostenbesparende maatregel
  • kostenbesparende maatregelen

Een andere kostenbesparende maatregel is het schrappen uit het ziekenfondspakket van de pil voor vrouwen boven de 18 jaar.

NRC,

Doel van het project is te komen tot kostenbesparende maatregelen, door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die het bedrijventerrein biedt op zowel individueel als collectief bedrijfsniveau.

http://www.dongeradeel.nl

Maar de winststijging is, afgezien van de bijzondere baten, vooral toe te schrijven aan herstructurering van het bedrijf en andere kostenbesparende maatregelen.

NRC,

Door de structurele daling in het gebruik van mengvoeders, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, worden bij beide coöperaties thans een aantal kostenbesparende maatregelen doorgevoerd.

Meppeler Courant,

De onzekerheid over de economische ontwikkeling kan resultaat en omzet negatief beïnvloeden, maar het effect van kostenbesparende maatregelen moet gedurende het tweede halfjaar sterker tot uiting komen.

NRC,

met bijwoord


  • niet kostenbesparend
  • onvoldoende kostenbesparend
  • uitermate kostenbesparend
  • zeer kostenbesparend
  • zo kostenbesparend

Opsluiting in een gevangenis is niet kostenbesparend.

http://users.skynet.be/nwp/misdaad.htm

Een werkgroep buigt zich over de problemen en de budgetten van de grote repertoiregezelschappen en denkt na over een samenwerkingsmodel. Dat zou kostenbesparend kunnen werken.

De Standaard,

Volgend jaar worden tussen de 300 en 350 bedden van het systeem voorzien. Het ziekenhuis heeft een afspraak met de ontwikkelaar, het Rijswijkse bedrijf Citee Company om de kosten van 3,6 miljoen gulden te delen. De directeur zegt dat het systeem uitermate kostenbesparend is.

Haagsche Courant,

De waterjet is hiermee beduidend sneller dan het snelste passagiersvliegtuig ter wereld, dat een maximale snelheid van 2500 km/h bereikt. Geen enkele andere snij-methode is zo kostenbesparend en flexibel inzetbaar bij een vergelijkbare hoge efficiency. De hogedruk-waterstraal is een mes dat nooit bot wordt en dat alles snijdt papier en karton, maar ook staal en steen.

http://www.adgera.nl/

Nadat enige tijd sprake was van de invoering van een verzekeringsvignet naar Frans model, dat echter onvoldoende kostenbesparend blijkt en nieuwe problemen oproept, wordt nu uitgekeken naar een systematische vergelijking van bestanden van maatschappijen en de computers van de DIV, het vroegere "Cantersteen".

http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

Als we abnormale foetussen tijdig aborteren, voorkomen we veel leed bij de ouders en is het voor de samenleving zeer kostenbesparend.

http://users.skynet.be/bk337022/geloof.html

Volgens de woordvoerder van het CDA zou gescheiden inzameling van huisvuil beter moeten zijn, maar werkt het in ieder geval nog niet kostenbesparend.

Meppeler Courant,

met werkwoord


  • kostenbesparend werken

AzG vraagt dat de staat en de openbare diensten een oplossing vinden, de toegankelijkheid tot gezondheidszorg vergroten en het fundamentele recht op medische hulp waarborgen. Sneller ingrijpen werkt ook kostenbesparend, preventie kost minder dan spoedbehandelingen.

De Standaard,

Pictogrammen kunnen kostenbesparend werken, doordat bedieningspanelen en dergelijke voor ieder land hetzelfde kunnen zijn.

http://www.io.tudelft.nl/education/ide323/onderwijs/college/dictaat/pictogram/hfdst1.htm

Nu ligt het accent op investeringen die kostenbesparend werken, en dat past in het streven naar duurzame landbouw.

http://www.vlm.be/media/docs/ruilv.pdf

Een gezamenlijk pand zou de aantrekkingskracht vergroten op technisch georiënteerde leerlingen. Het zou ook kostenbesparend werken.

De Limburger,

Hepatitis B is immers een zeer besmettelijke en zeer gevreesde ziekte en vaccinatie kan op termijn levens redden en kostenbesparend werken door minder uitgaven voor verzorging, veroorzaakt door de ziekte of complicaties ervan.

De Standaard,

Bij de aanleg wordt gebruik gemaakt van moderne lasertechnieken. Dit verhoogt de kwaliteit en efficiency en werkt kostenbesparend.

http://www.oskam.nl/index.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: voor

  • kostenbesparend voor iemand of iets

Ik geef grif toe dat ik brood zie in groepspraktijken. Die zijn kostenbesparend voor de artsen én de ziekteverzekering.

De Standaard,

Het gebruik van transgene gewassen is daarenboven kostenbesparend voor de landbouwers.

http://www.belgobiotech.be/code/page.cfm?id_page=26,

Oskam ontwikkelt steeds nieuwe werkmethoden waardoor handmatig slopen vervangen kan worden door mechanisch slopen. Dit is niet alleen van belang voor het welzijn van het personeel, ook levert het een verhoging op van de dagelijkse productie en werkt daarmee dus kostenbesparend voor de opdrachtgever.

http://www.oskam.nl/index.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • kostenbesparend en milieuvriendelijk
  • kostenbesparend en productieverhogend
  • efficiënter en kostenbesparend
  • milieuvriendelijk en kostenbesparend
  • ruimtebesparend en kostenbesparend
  • tijdbesparend en kostenbesparend

Daarnaast is het kostenbesparend en milieuvriendelijk om geen afval op de bouwplaats te hebben.

http://www.kunstoberman.nl/frame.htm

Optioneel is er nog uitgebreidere software voor InTagral beschikbaar. U zult snel bemerken dat u met InTagral tijd- en dus kostenbesparend zult werken.

http://www.dja-it.com/

Zijn er verdergaande plannen inzake taakverdeling die kunnen leiden tot het afstoten van een aantal taken of het drastisch inperken van één van de drie machten, opdat het leger efficiënter en kostenbesparend kan werken?

De Standaard,

Ruimte- en kostenbesparend is het gebruik van een hoover mode, te vergelijken met de manier waarop een helikopter stil in de lucht hangt en goederen omlaag kan laten zakken of naar binnen kan hijsen.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Zeppelins/inhoud.html,

Vorig jaar rekende onderzoeksbureau Ferris Research uit dat e-mail kostenbesparend en productieverhogend werkt.

NRC,

In dit onderzoek worden ook milieuvriendelijke en kostenbesparende alternatieven worden meegenomen.

Meppeler Courant,

De consulten werken tijd- en kostenbesparend en het resultaat is dat een medewerker weer snel op zijn oude en mogelijk verbeterde werkplek terug is.

Meppeler Courant,