kraaghagedis


kraaghagedis 1.0

afbeelding

Bron: Miklos Schiberna
( Publiek domein )

afbeelding

Bron: Kelly McCarthy
( CC BY-SA 2.0 )

tamelijk grote hagedis met een kraag rondom zijn hals die hij kan opzetten om vijanden af te schrikken of om ermee te pronken, die in nood op zijn achterpoten kan lopen en van nature voorkomt in kuststreken in het noorden van Australië en het zuiden van Nieuw-Guinea

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kraaghagedis…

is een agame; is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] is 60 tot 90 cm lang
  • [Kleur] heeft een bruine tot roodbruine kleur
  • [Deel] heeft relatief lange poten en een kraag die doorgaans rond zijn lichaam gevouwen is en eenmaal opgezet indrukwekkende kleuren bevat
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft grotendeels in bomen
  • [Woongebied] komt voor in de kuststreken van zuidelijk Nieuw-Guinea en noordelijk Australië
  • [Leeftijd] wordt 10 tot 20 jaar oud
  • [Deskundigheid of vaardigheid] kan zeer goed klimmen en kan kleine afstanden op zijn achterpoten lopen
  • [Gedrag] is een vleeseter; gebruikt zijn kraag om vijanden op afstand te houden, uit hofmakerij en mogelijk ook voor het reguleren van zijn temperatuur; leeft doorgaans solitair

Hoofdsemagram: agame


Wetenschappelijke naam: Chlamydosaurus kingii

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Squamata; Schubreptielen
Familie Agamidae; Agamen
Geslacht Chlamydosaurus
Soort Chlamydosaurus kingii

Algemene voorbeelden


In Australië beweegt de kraaghagedis zich doorgaans op dezelfde manier voort als een gewone hagedis, totdat hij hard moet rennen. Hij rent dan verder op zijn achterpoten.

http://www.dessie.be/wildlife/hagedis.htm

Het meest typerende kenmerk van de kraaghagedis is uiteraard de kraag, deze is bij mannelijke dieren groter en sterker ontwikkeld dan bij de vrouwtjes.

http://www.kameleon.to/

De kraag heeft meerdere functies: Ten eerste wordt deze gebruikt om mogelijke vijanden op afstand te houden, met opgezette kraag oogt de kraaghagedis vele malen groter dan hij is. Als tweede functie wordt de kraag gebruikt bij de hofmakerij, het opzetten van de kraag en het kopknippen zijn rituelen die soms uren aan kunnen houden. De derde reden voor de kraag heeft hoogstwaarschijnelijk te maken met thermoregulatie (het opwarmen en afkoelen van het lichaam).

http://www.kameleon.to/

Kraaghagedis (Chlamydosaurus kingi). Herkomst: Australie, Nieuw-guinea. Biotoop: Rotswoestijnen en droge graslanden. Beschrijving: Kraaghagedissen behoren tot de agaam-achtigen en hebben sterke gelijkenissen met baardagamen, hoewel de lichaamsbouw verraadt dat de kraaghagedis een bekwame klimmer is in tegenstelling tot de baardagaam.

http://www.kameleon.to/

Kraaghagedissen leven normaal gesproken solitair.

http://www.kameleon.to/

Kraaghagedissen eten hoofdzakelijk insecten, maar een muis of hagedis versmaden ze ook niet. In gevangenschap worden ze meestal gevoerd met allerlei grote insecten en met nestmuizen.

http://www.kameleon.to/