kreukelpaal


kreukelpaal 1.0

((vooral) in België; neologisme)

lantaarnpaal die bij een botsing meebuigt en zo de schade voor het voertuig dat daarop botst en de inzittenden daarvan kan beperken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kreukelpaal…

is een lantaarnpaal; is een paal

  • [Activiteit of handeling] buigt mee bij een botsing
  • [Gevolg of resultaat] beperkt bij een botsing de schade voor het voertuig dat daarop botst en de inzittenden daarvan

    Algemene voorbeelden


    Het bedrijf organiseerde donderdag bovendien een opmerkelijke crashtest op het bedrijventerrein van Safety-Product in Olen. Albert Maes' eigen zoon Koen reed met een auto met 60 per uur tegen een kreukelpaal. "Mijn zoon kwam er zonder kleerscheuren af. Enkel de motorkap was ingedeukt. Zijn gordel spande bij de aanrijding niet eens op. Nadien lieten we een auto, met de hulp van aandrijvingskabels, tegen een betonnen paal crashen. De ravage was enorm. Enkel op die manier dringt het bij de mensen precies door dat een kreukelpaal bij een aanrijding het grootste deel van de energie absorbeert zodat de cabine van het voertuig intact blijft."

    http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-olen/-in-hele-land-kreukelpalen-nodig-a1897306/,

    De Vlaamse overheid wil langs rotondes, bij op- en afritten van autosnelwegen en op gevaarlijke punten kreukelpalen plaatsen. Dat zijn verlichtingspalen die bij een aanrijding met de auto meebuigen, waardoor de gevolgen voor de inzittenden veel minder zwaar zijn.

    Taaltelefoon Vlaanderen,

    De buigzame palen zijn al enkele jaren in gebruik in Scandinavië. Vorige week werden de eerste Vlaamse kreukelpalen geïnstalleerd langs een rotonde in Bilzen. De rest van Vlaanderen krijgt kreukelpalen wanneer de traditionele verlichtingspalen aan vervanging toe zijn.

    Taaltelefoon Vlaanderen,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2002