krimpeconomie


krimpeconomie 1.0

economie die krimpt; economie die geen groei doormaakt, maar juist krimpt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een krimpeconomie…

is een economie

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een economie die krimpt; betreft een economie die geen groei doormaakt

    Algemene voorbeelden


    Meer dan 400 wetenschappers en vertegenwoordigers van allerlei organisaties hebben verzamelen geblazen in Barcelona voor de International Conference on Economic Degrowth. Dat is misschien best te vertalen als een krimpeconomie. Bereidt u alvast maar voor op controverse over groene groei. Zowat het meest gebruikte woord in economie is groei. Dat confronteert de economische wetenschap met een loodzware uitdaging. Want het is onmogelijk om te kunnen blijven groeien op onze planeet aarde.

    http://zaplog.nl/zaplog/articles/krimpeconomie,

    We moeten dus naar een economie die zowel ecologisch duurzaam is als sociaal rechtvaardig. Dat was ook het onderwerp van de zogenaamde 'Economische De-Growth Conferentie' in april. Misschien kunnen we in het Nederlands spreken over 'verstandig krimpen' of over een 'krimpeconomie'? De documenten van deze conferentie zijn nu te vinden op internet, voor al wie meer wil weten over ecologische economie.

    http://www.pala.be/nl/nieuws/van-krakend-ijs-tot-krimpeconomie,

    Men gelooft steeds minder in het idee dat een constante economische groei altijd wenselijk zou zijn [...]. De aandacht voor het idee van een krimpeconomie drukt het toenemende gevoelen uit dat onze maatschappij, op z'n minst sedert enkele decennia, een verkeerde richting ingeslagen is, en dat we geconfronteerd worden met een 'beschavingscrisis' die betrekking heeft op alle maatschappelijke aspecten, zelfs op het niveau van het dagelijkse leven (cultus van de consumptie, van de snelheid, van de technologie, enz.).

    http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/grenzen-aan-de-groei-individuele-plicht-of-revolutionair-project.html