kruisverkoop


kruisverkoop 1.0

(business, economie en financiën)

vorm van verkoop waarbij geprobeerd wordt de omzet te verhogen en de klantenbinding te verstevigen door klanten ertoe te bewegen naast reeds gekochte goederen of diensten ook aanverwante of aanvullende goederen of diensten te laten kopen, hetzij uit het eigen assortiment, hetzij uit het assortiment van een partner of partners waarbij men dan elkaar, al dan niet tegen een vergoeding, op de hoogte houdt en waarbij van elkaars informatie en distributiemogelijkheden gebruik gemaakt wordt; crossselling
Een leenvertaling van Engels cross-selling (vernederlandst tot crossselling), dat als vakterm in deze betekenis gebruikelijker is.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kruisverkoop…

is verkoop

  • [Functie] heeft tot doel de omzet te verhogen en de klantenbinding te verstevigen
  • [Betrokkene] wordt opgezet tussen twee of meer bedrijven
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een vorm van verkoop waarbij klanten ertoe bewogen worden naast reeds gekochte goederen of diensten ook aanverwante of aanvullende goederen of diensten te kopen

    Hoofdsemagram: verkoop


    Algemene voorbeelden


    Produkten en diensten worden niet 'los' gekocht, maar vaak maken ze deel uit van een domein zoals 'wonen', 'sporten', 'hobbyen' of mobiliteit. Rond 'wonen' bestaan bijvoorbeeld complementaire produkten zoals een huis, hypotheek en woninginrichting. Kruisverkoop (cross selling) ligt dan voor de hand, en ook samenwerking en combinatiereclame (joint advertising) en combinatiepromotie (joint-promotion) van producenten van complementaire produkten.

    https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:eovQxmj4TkUJ:www.moaweb.nl/kenniscentrum/jaarboeken/archief-jaarboeken-moa/1997/jaarboek-1997-16.pdf/at_download/file+kruisverkoop&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESiXHo4hf2xs3RVxt9tcJb3dMsWLucRe-X24u-34wnpSBoMh7FDnqKPw9oawHwM2AfK3MyJgFZSZl4oGSBFAhUzcZ0ogclxO0ksE7dsT5oFMzdw_Q5HY6GpNZC725RKEyqdwl3UK&sig=AHIEtbTbVQnNpYHoAWEab_2eaX3rpJZbuA,

    De Grote Vijf van wereldwijde accountants- en adviesfirma's (waar Andersen binnenkort uit wegvalt, doordat het geheel of gedeeltelijk zal fuseren met een concurrent) hebben volgens Rutgrink de prijzen altijd laag gehouden. Zo konden ze een voet tussen de deur krijgen om vervolgens via 'kruisverkoop', hun lucratieve adviesdiensten aan te bieden. Het van oorsprong Nederlandse BDO, qua omzet de nummer zes in de wereld (en na het verdwijnen van Andersen de nummer vijf), heeft zich altijd geconcentreerd op de 'kale' controle van jaarrekeningen. Belastingadvies en gewone consultancy dragen relatief weinig bij aan de omzet bij van BDO. 'Wij hebben niet dezelfde mogelijkheden voor kruisverkoop van onze diensten als de Grote Vier', zegt Rutgrink. Daarom verwacht hij niet zonder meer te kunnen profiteren van het wegvallen van concurrent Andersen.

    Het Financieele Dagblad,

    Axa Belgium, de verzekeringsmaatschappij, gaat de komende jaren de kruisverkoop stimuleren door de gemiddelde verkoop per gezin in ons land op te drijven van 1,5 product naar 3 producten tegen eind 2010. Centraal in die groeistrategie staat de uitbouw van de Belgische retailbank, die als springplank moet fungeren voor de verkoop van bijkomende producten.

    http://www.express.be/sectors/nl/finance/axa-kruisverkoop-verdubbelen/61140.htm,

    Delta Lloyd Bank België wil dit jaar verder groeien met de opening van 44 nieuwe verkooppunten. De bank heeft er vandaag 235. Ze wil zich meer gaan richten op de kruisverkoop van producten, zodat meer klanten Delta Lloyd kiezen als hun hoofdbankier.

    http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF23032006_060,

    "Register beheert meer dan 75.000 domeinnamen. Daar zitten ook grote bedrijven tussen zoals Omega Pharma, Bekaert en UCB. Voor de merkbescherming werken zij al met Register. Om te vermijden dat andere partijen bijvoorbeeld hun .be- of .com-domeinnaam inpikken. Die spelers hebben hebben ook meer en meer toepassingen in de cloud draaien. Nu wij ze via de overname als klant hebben binnengehaald, opent dat perspectieven voor kruisverkoop."

    http://trends.knack.be/economie/nieuws/e-business/jonas-dhaenens-combell-de-crisis-is-goed-voor-ons/article-4000090408292.htm,

    Kruisverkoop van technologie. De bedrijven zijn beide gespecialiseerd in het ontwikkelen en implementeren van bedrijfsinformatiesystemen op basis van Microsofts Dynamics. Zij zijn overeengekomen elkaars intellectueel eigendom over en weer te distribueren en verder uit te bouwen. Die strategie moet handen en voeten krijgen via een joint venture die zij nog dit jaar willen oprichten.

    http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2011/28/qurius-en-prodware-verankeren-samenwerking,

    Teradata, een grote leverancier van datawarehousingtechnologie en analytische software, neemt eCircle over. eCircle biedt een online messagingplatform aan. Teradata rekent op kruisverkoop van eCircle's digitale messagingoplossingen en de marketing management-software van haar eigen dochterbedrijf Aprimo. De messaging technologie van eCloud zou gebruikers van Aprimo's clouddiensten in staat stellen snel en doelmatig consistent gepersonaliseerde digitale marketingcampagnes op te zetten.

    http://www.automatiseringgids.nl/nieuws/2012/23/teradata-koopt-leverancier-massaging-technologie,

    Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als dit breder wordt opgepakt, los van de mayonaise. Dus dat je altijd een receptsuggestie krijgt voor de ingrediënten die je hebt gekocht. En natuurlijk kunnen er andere tips op je bon komen, die kruisverkoop stimuleren. "Wist je dat je met deze citroen ook een goede, authentieke Italiaanse pastasaus kunt maken?"

    http://blog.frislicht.com/2012/06/briljant-persoonlijke-recepttip-op.html,