kunsthandelaar


kunsthandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep kunstwerken koopt en verkoopt; handelaar in kunst; kunstverkoper; ook: het beroep van kunsthandelaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kunsthandelaar…

is een handelaar; is een persoon

 • [Plaats] werkt in een winkel of een galerie of verkoopt op kunstbeurzen
 • [Activiteit of handeling] koopt en verkoopt kunstwerken
 • [Object betroffen] verhandelt kunstwerken

  Algemene voorbeelden


  De vraag of een oude meester een goede belegging is, is volgens de Haagse kunsthandelaar moeilijk te beantwoorden. Hij vindt bovendien dat kunst niet uitsluitend vanuit dat oogpunt gekocht moet worden.

  NRC,

  Niet de kunstenaars maken kunst, maar de elite, de rijke verzamelaars en de kunsthandelaren [...]. Dit soort beweringen zijn gevaarlijk [...] omdat ze koren op de molen zijn van het "ongeïnteresseerde Nederlandse publiek", dat zich toch al afvraagt waarom overheidsgeld aan die onzin wordt besteed.

  NRC,

  Je ziet nu al dat kunsthandelaren belangrijke Europese kunstwerken liever in Basel en New York verkopen, omdat daar geen volgrecht betaald hoeft te worden.

  de Volkskrant,

  De kunsthandelaar heeft bekend een vals expertise-rapport voor de verzekering te hebben geschreven, waarin gekopieerde schilderijen omschreven worden als echte werken van bekende schilders.

  NRC,

  Onze klanten en bezoekers vinden het beroep van kunsthandelaar doorgaans zeer benijdenswaardig [...]. Er is creativiteit voor nodig, zowel artistiek als financieel, en ook organisatietalent. Het beroep gaat altijd samen met een grote verscheidenheid aan sociale contacten, het is redelijk vrij van allerlei (overheids)bemoeienissen. Bovendien zie je nog eens iets van de wereld. Je kunt heel goed 'boeren', maar ook enorm op je gezicht gaan [...]. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste eigenschappen die nodig zijn om te slagen als kunsthandelaar? Integriteit en intuïtie, groot esthetisch gevoel, sterk geheugen, herkenningsvermogen en het aanverwante vermogen tot snelle associatie, goed koopmanschap en ... iets in je hebben van een ontdekkingsreiziger.

  http://www.simonis-buunk.nl/public.shtml,