kurkentrekker


kurkentrekker 1.0

afbeelding

Bron: Gadini
( Publiek domein )

handwerktuig dat bestaat uit een handvat met een metalen, spiraalvormige schroefdraad dat wordt gebruikt voor het verwijderen van de kurk uit een (wijn)fles; werktuig voor het ontkurken van een wijnfles
In vergelijkingen vaak in toepassing op het spiraalvormig deel van het handwerktuig.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kurkentrekker…

is een werktuig; is een gebruiksvoorwerp

  • [Deel] bestaat uit een handvat met een metalen, spiraalvormige schroefdraad
  • [Functie] dient voor het verwijderen van de kurk uit een (wijn)fles

    Algemene voorbeelden


    Hans had de gewoonte om met een kurkentrekker in zijn zak langs de prijzentafel te lopen en af en toe een kurkje los te trekken en even "te proeven", met de smoes dat je de eigen leden toch geen rotzooi cadeau kon doen.

    http://www.xs4all.nl/~tnopc/bc80/main.html,

    'Ik heb van mijn broer een flesje wijn gehad,' zei Frans onzeker. 'Zullen we dat eens openmaken?' Hij stond op. 'Ja, lekker,' zei Nicolien. Maarten knikte, nog wat ontstemd. 'Laat eens kijken?' zei hij zijn hand uitstrekkend toen Frans met de fles, een kurketrekker en drie glaasjes de kamer weer inkwam.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    Samen ontkurkten we een fles witte wijn. Terwijl zij de fles vasthield dreef ik de kurketrekker in de hals en rukte de fles open.

    De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

    Het was een ouderwets, met koperen nageltjes beslagen zakmes met een kurketrekker en iets wat je kon gebruiken als een schroevedraaier.

    Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

    Idealisk heeft alle keukenaccessoires die je nodig hebt, voor elke situatie. Appelboren, kurkentrekkers, maatbekers en nog veel meer dat het keukenwerk een stuk eenvoudiger maakt. Het is gemaakt van roestvrij staal en het kan dus tegen een stootje.

    http://www.ikea.nl/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?storeId=9=-22=10101=10224=sub

    Als je dat kamp in de wildernis met een beetje manieren wou aanpakken, dan moest je op z'n minst over een Zwitsers zakmes beschikken. Iedere frank zondagsgeld werd opzij gelegd voor dat mes, die pocketversie van een alaambak vol nagelvijlen, schroevendraaiers, kurkentrekkers, scharen en ijzeren oorstokjes. Het onmisbare werkinstrument van elke scout op kamp in de Ardennen.

    De Morgen,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • liggen

    Hij pakte een fles Rhône en zette twee glazen klaar. De kurkentrekker lag in de keukenla, naast het pistool.

    Gouden bergen, Herman Stevens,

    met adjectief ervoor


    • een houten kurkentrekker

    Hij kuchte, nam een fles wijn die precies op ooghoogte werd aangeboden, bekeek de prijs en zette hem terug. Even hield hij een houten kurkentrekker in zijn hand, maar legde ook die terug.

    Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

    • de goede kurkentrekker
    • de beste kurkentrekkers

    Bij een gezellig etentje hoort ook een aangenaam drankje. Of het nu gaat om het aperitief, cocktail, champagne, witte, rode of rosé wijn, noem maar op. De kunst is deze dan ook optimaal te serveren. De keuze is enorm, gaande van champagnekoelers tot de beste kurkentrekkers, van ijscrushers tot cocktailshakers.

    http://www.leuvenwinkelstad.be/kookhuys/html/drinks.html

    Zeer belangrijk is uw kurkentrekker. De ontwerpers ervan hebben de grootst mogelijke inventiviteit ontwikkeld. Het belangrijkste onderdeal is de schroefdraad. Gebruik in ieder geval nooit kurketrekkers met smalle boortjes of open spiralen van metaaldraad. De goede kurkentrekker bestaat uit een stevige spiraal, gemaakt van glad materiaal met twee horizontaal verlopende snijvlakken.

    http://www.winesinbelgium.com/ld/wine.nsf/PV/0102NL?OpenDocument

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een kurkentrekker in de la

    Ze stond op en keek naar Maarten. 'Maak jij dan vast de wijn open?' Maarten stond lui op en volgde haar naar de keuken. Hij vond een kurketrekker in de tweede la die hij opentrok, ontkurkte een van de twee flessen en keek toe terwijl ze de oven aanstak.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    voorafgegaan door als


    • als kurkentrekkers

    Wat vind je van de muziek? Hij antwoordt: Een beetje te veel swing, maar het gaat wel. Iets te veel swing. Een beetje te veel swing. Gaat wel. Gaat wel! Gaat wel! Een beetje te veel swing ... Zijn woorden boren zich als een kurkentrekker je oor binnen dwars door schedelsubstantie heen, tot je zijn woorden begrijpt en weer begint te tobben.

    Cherry, Mary Karr,

    Op dat moment ging de deur van de kamer langzaam open en een schattig meisje van een jaar of zes kwam aarzelend binnen. Ze droeg een lichtblauw pyjamaatje en langs haar hoofdje hingen lange pijpekrullen als kurketrekkers naar beneden.

    De Cock en de dode harlekijn, Appie Baantjer,

    Meneer Bramelaar had een groot leren schort voor, - een hoofd met uitstaande krullen als kurketrekkers, een groot hoofd.

    Het meesterstuk, Anna Enquist,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de kurkentrekker en de glazen
    • fles en kurkentrekker

    Wat zei je, Nicole? Die rosé ligt in de koelkast? Prima. Heb je iets veranderd aan de schikking van het eet- en drinkgerei? Neen? Eerste klas. Dan vind ik blindelings de kurketrekker en de glazen. Komt in orde.

    Gras, Clem Schouwenaars,

    Daar komt hij al terug, met fles en kurketrekker. "Neem jij de glazen, Paul. Daar in de kast. Dat we al eens kunnen proeven. Dat zijn we toch aan onze hoffelijkheid verplicht, nietwaar?"

    Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen