kwartfinaleplaats


kwartfinaleplaats 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

plaats in de kwartfinale waarvoor een sportman, sportvrouw of sportploeg zich gekwalificeerd heeft; plaats bij de laatste acht sportlieden of sportploegen in een toernooi of reeks wedstrijden, die recht geeft op het spelen van een kwartfinalewedstrijd; kwartfinaleplek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kwartfinaleplaats…

is een plaats

  • [Geheel] maakt deel uit van een in ronden verspeeld toernooi of een reeks wedstrijden
  • [Betrokkene] is de plaats die een sportman, sportvrouw of sportploeg na eerdere overwinningen in de ronden van een toernooi of reeks wedstrijden toekomt
  • [Legitimiteit] is een plaats die recht geeft op het spelen van een wedstrijd in de kwartfinale van een toernooi of reeks wedstrijden

    Hoofdsemagram: plaats


    Algemene voorbeelden


    Op de US Open genoot Federer deze week een walk-over in de vierde ronde na de afmelding van tegenstander Mardy Fish. Zo breidde hij het record van achtereenvolgende kwartfinaleplaatsen op grandslamtoernooien uit tot 34.

    http://www.nrc.nl/handelsblad/2012/09/06/berdych-opnieuw-de-beul-van-zwakke-federer-12381333,

    Het vuur van 'lucifer' Co Stompé op de Embassy WK Darts is gisteravond definitief gedoofd. De halvefinalist van vorig jaar verloor in de volgepakte Lake Side Country Club op bijna ontluisterende wijze de strijd om een kwartfinaleplaats van het aanstormende talent Wayne Mardle.

    De Telegraaf,

    Kiki Bertens heeft haar voorbereiding op de Australian Open donderdag afgesloten met een kwartfinaleplaats op het toernooi van Hobart. Op het hardcourt op Tasmanië was de Nederlandse nummer 103 van de wereld in de kwartfinale niet opgewassen tegen de als derde geplaatste Slowaakse Dominika Cibulkova.

    http://www.bndestem.nl/algemeen/sport/bertens-strandt-in-kwartfinale-hobart-1.5625032,

    De deelnemers aan het Challenger-tornooi bij de mannen stonden lager op de hiërarchische ladder van het beachvolleybal. Voor de drie Belgische duo's was het een gelegenheid om hun waarde te toetsen aan de buitenlandse subtop [...]. Om door te dringen tot de kwartfinales moesten Delfosse en Van Hoyweghen [...] winnen van de Portugezen Dias-Rodriguez. Bij 6-4 zat een overwinning erin, maar de Portugezen gingen dan in één ruk naar 6-11. Onder impuls van Pascal Delfosse werd het nog 12-11 en 14-13. De kwartfinaleplaats ging evenwel met 14-16-cijfers verloren.

    De Standaard,

    Itzhak de Laat won de herkansingen op de 500 meter en verdiende daarmee een kwartfinaleplaats. Daarin werd hij echter in de eerste bocht zodanig gehinderd dat zijn kansen direct verkeken waren.

    http://www.schaatsen.nl/nieuws/archief/2014/12/zilver-op-kilometer-voor-sjinkie-knegt/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding