kweekvlees


kweekvlees 1.0

(techniek en technologie; eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

vleesweefsel dat gekweekt wordt uit de stamcellen van een dier, bedoeld voor consumptie als diervriendelijk alternatief voor vlees

Algemene voorbeelden


Onderzoekers uit Utrecht, Eindhoven en Amsterdam werken al ruim twee jaar aan gekweekt vlees uit de stamcellen van een varken. Hoe ziet dat eruit? Haagsman: "Tot nu toe als een laagje van nog geen halve millimeter dik op een kweekschaaltje. Een lapje vlees zal niet lukken, dat is veel te moeilijk te verwezenlijken. Door de gekweekte spiercellen met bindweefsel te mengen, willen we het in ieder geval wat steviger maken. Maar dan nog zal het kweekvlees vooral worden verwerkt in een voedzaam product dat alle eigenschappen van vlees heeft."

BN/De Stem,

Kweekvlees, ook wel in-vitrovlees of laboratorium­vlees genoemd, wordt uit de stamcellen van dieren gekweekt. Milieu- en dierenrechtenactivisten zien het als een interessant alternatief voor de traditionele vleesproductie, die behalve duur en belastend voor het milieu, ook dieronvriendelijk is. In Singapore wordt kweekvlees al verkocht, maar in de Europese Unie is het nog niet op de markt.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230329_95299817?,

Is het 'celgebaseerd vlees', 'kweekvlees', 'diervrij vlees' of 'labovlees'? In Singapore, het eerste land ter wereld dat de verkoop van kunstmatig vlees toeliet, onderzochten wetenschappers al welke term consumenten het best overtuigt. Kweekvlees staat met stip op één, 'celgebaseerd vlees' doet hen juist afhaken.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230925_97237764?utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=middagupdate&utm_content=meer_nieuws&utm_term=0-0&M_BT=1829274723931,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems of leenvertaling
Vroegste datering 2005
Brontaal Engels
Vorm in brontaal in vitro meat
Betekenis in brontaal idem
Datering in brontaal 2003