kwekplek


kwekplek 1.0

((vooral) in Nederland; neologisme)

plek op het schoolplein waar ouders die hun kinderen van school komen halen, al wachtend gezellig met elkaar kunnen praten
De plek is vooral bedoeld om de omgeving van de school op dit soort drukke tijdstippen voor alle verkeersdeelnemers veiliger te maken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kwekplek…

is een plek

  • [Functie] dient om ouders die hun kinderen van school komen halen, al wachtend gezellig met elkaar te kunnen laten praten
  • [Plaats] is een plek op het schoolplein

    Hoofdsemagram: plek


    Algemene voorbeelden


    Na de jongerenontmoetingsplek en de ouderenhangplek komt er nog een 'plek' bij: de kwekplek. Als het aan de ChristenUnie in Woerden ligt, tenminste. Een bekend gezicht: een overvol trottoir voor een schoolplein. Lastig voor wie er langs wil en onveilig is het ook, vindt de ChristenUnie. Daarom moeten op schoolpleinen kwekplekken komen, waar ouders zonder overlast voor anderen op hun kinderen kunnen wachten, aldus de partij. Het gaat om een plek op schoolpleinen, waar ouders die op hun kind staan te wachten met elkaar kunnen kletsen.

    De Limburger,

    De Woerdense afdeling van de Nederlandse politieke partij ChristenUnie (CU) wil dat alle basisscholen zogenoemde 'kwekplekken' inrichten op hun schoolpleinen. Ouders van leerlingen kunnen daar rustig babbelen ('kwekken'), zonder dat ze trottoirs bezet houden en anderen dwingen op straat te lopen.

    http://taalunieversum.org/nieuws/1236/aparte_kwekplek_op_schoolplein_voor_kwekouders,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003