lagevloertram


lagevloertram 1.0

(transport, verkeer en reizen)

tram met een lage vloer die ervoor zorgt dat reizigers gemakkelijk in en uit kunnen stappen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lagevloertram…

is een tram; is een vervoermiddel

  • [Bouw] is een tram met een lage vloer
  • [Functie] dient om passagiers gemakkelijk in en uit te kunnen laten stappen

    Hoofdsemagram: tram


    Algemene voorbeelden


    Tot aan de pijngrens toe heeft ze zich moeten schikken naar wat de mannen voor haar hadden uitgedacht. Denk maar aan de wespentaille. De ingewanden gesnoerd in een korset zodat ze nauwelijks ademen konden. De lange rokken die ze voor zich uit moesten schoppen, of die zo spanden dat ze nauwelijks op de tram konden stappen. (Een 'spaneetje' noemde mijn moeder dit kledingstuk. Ze heeft de lagevloertram niet mogen beleven.)

    NRC Handelsblad,

    Prima dat het tramnet groeit maar werk eerst het bestaande net af en onderhoud het goed. Open de stations Carnot en Drink en de nog slapende metrotunnel. Aantal haltes zijn niet toegankelijk (Schoonselhof) of ondermaats (Antwerpen-Zuid). Tramsporen – Op Linkeroever zijn de sporen uit balans. De aslast van een lagevloertram is bijna het dubbele van een PCC! De sporen lijden. Trams 'dansen'. DDR-toestanden met snelheidsbeperkingen dreigen.

    Gazet van Antwerpen,

    Het Duitse Siemens, het Franse Alstom en het Britse LETS (Liverpool Electric Tram Systems Ltd) hebben zich bij De Lijn gemeld voor de bestelling van een tweede reeks van 47 lagevloertrams waarvan dertig voor Antwerpen. "

    Gazet van Antwerpen,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Samenhangende woorden (betekenis) lagevloerbus