lakei


lakei 1.0

in livrei geklede bediende van een voornaam persoon

Semagram


Een lakei…

is een persoon

 • [Uiterlijk] draagt een livrei

  Algemene voorbeelden


  Op het koninklijk paleis was taart en gebak het enige wat de pot schafte. De koningin at niet zoals haar onderdanen brood en aardappels. Die zat de hele dag op de troon, taartjes te vreten. Voor ze ging slapen nog even een grote taart. 's Ochtends vroeg als ze gewekt werd door de lakei: goedemorgen, majesteit.

  De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  Aan het eind van een - helaas - vruchteloos gesprek, schelde hij voor de bediende en droeg hem op mijn wagen voor te doen rijden. Hij stond erop met mij mee te lopen tot de voordeur. De treden naar de oprijlaan werden aan weerskanten geflankeerd door een rij lakeien in livrei. In plaats van mijn chauffeur in uniform was het een extra lakei die mijn fiets tot onderaan het bordes voorreed.

  NRC,

  Het is in Nederland een oude gewoonte dat de koningin op Prinsjesdag met de koets komt. Het lijkt veel op een sprookje. Met echte lakeien die de deur van de koets openen.

  http://www.bop.vgc.be/tijdschriften/kits/961001/prinsdag.html

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • een lakei van de koningin

  Churchill rookte altijd havanna's, maar deze keer had de koningin erop gestaan dat men hem sigaren 'uit het Nederlandse rijk' zou presenteren. Dit laaste put ik niet uit mijn geheugen, net zo min als het feit dat de bewuste peuk door Churchills butler als souvenir was doorgegeven aan een lakei van de koningin.

  NRC,

  met bezittelijk voornaamwoord


  • haar lakei
  • uw lakeien

  Bij informele ontvangsten ten paleize lopen de honden gewoon tussen de gasten door. Vijf jaar geleden veroorzaakte Matthew King, een van Elizabeths persoonlijke bedienden, een schandaal omdat hij probeerde een Corgi dronken te voeren. De koningin stuurde haar lakei onmiddellijk de laan uit.

  http://www.algemeendagblad.nl/print/1082092042142.html,

  Verpletterd was ze eens geweest toen ze met een schoolvriendinnetje mee naar huis ging. ,,Mevrouw, waar zijn uw lakeien?'', vroeg de jeugdige prinses vol oprechte verbazing aan de moeder van het meisje. Thuis vertelde ze opgewonden: ,,Zeg mams, weet jij dat we de enige familie van Nederland met lakeien zijn?''

  De Standaard,

  met eigennaam


  • lakei Firs
  • lakei Prullo

  Van een dodelijke ernst is ook het rolletje dat Luc Philips speelt, de lakei Firs die door iedereen vergeten in het huis achterblijft. Zijn leven dooft voor je ogen gewoon uit, maar Philips speelt dat zo kleintjes dat je het bijna niet merkt.

  De Standaard,

  Kabat wil niet trouwen met de lelijke prinses die zijn ouders voor hem hebben uitgezocht. Ook bevalt het hem niet dat hij het volk waar hij later over regeren zal, eigenlijk helemaal niet kent. Hij geeft zijn lakei Prullo een van zijn jasjes en stuurt hem er mee op weg. Prullo moet er voor zorgen dat dit jasje in handen van iemand uit het volk komt. Er zit een briefje in waarop de prins geschreven heeft dat als dit jasje hem wordt teruggebracht door een meisje uit het volk, zij met hem mag trouwen - tenminste als zij mooi en verstandig genoeg is.

  http://www.toneelfonds.be/fiches/IK%20HEB%20'N%20JASJE%20GEKOCHT.html

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen