landbouwingenieur


landbouwingenieur 1.0

ingenieur die in een combinatie van vakken uit de biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde opgeleid is en die als technoloog of adviseur werkzaam is op het gebied van natuurbeheer, voedselvoorziening, waterzuivering of afvalverwerking; landbouwkundig ingenieur; bio-ingenieur
Wordt in België sinds 1990 bio-ingenieur genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een landbouwingenieur…

is een ingenieur; is een persoon

  • [Tijd] wordt in België sinds 1990 officieel bio-ingenieur genoemd
  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft gestudeerd en heeft daarbij kennis opgedaan van biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] werkt als technoloog op het gebied van natuurbeheer, voedselvoorziening, waterzuivering of afvalverwerking

Algemene voorbeelden


Natuurlijk blijf ik de landbouw volgen en ook het ontwikkelingswerk op landbouwgebied. Mijn zoon, die landbouwingenieur is, werkt nu in Indonesië.

De Standaard,

Ik had in Wageningen veertien jaar lesgegeven aan toekomstige landbouwingenieurs, vriendelijke types met pluizige baardjes of soepjurken die vol idealisme kleine boeren in de ontwikkelingslanden wilden helpen of op onbespoten aardappelen wilden promoveren.

http://www.delta.tudelft.nl/archief/j34/2122,

De jaren van grote groei zijn daarentegen voorbij voor de opleiding bio-ingenieur - vroeger landbouwingenieur - en aan de KU Leuven voor psychologie, dat in Gent dan weer bloeit.

De Standaard,

Ze is de dochter van de Leuvense geneticus professor Herman Vanden Berghe en studeerde in 1985 in Leuven af als landbouwingenieur.

De Standaard,

Die laatste opleiding bevat 3 profielen: de burgerlijk ingenieur, de ingenieur-architect en de bio-ingenieur (vroeger landbouwingenieur en ingenieur voor de scheikunde en landbouwindustrieën).

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Indische landbouwingenieurs
  • een Sloveense landbouwingenieur

Vermaard zijn ze al decennialang. De roze en groen gekleurde cakejes van Toko Toet op de Beeklaan. De Kumpulan van de Indische landbouwingenieurs in Garoeda. Of de sateh babi-saus van de kok in Semarang. Zonder Indië zou Den Haag Den Haag niet zijn.

NRC,

Met veel smaak en deskundigheid toveren de gebroeders de Belder samen met de echtgenote van Robert, de Sloveense landbouwingenieur Jelena Kovacic, de oude kwekerij in de loop der jaren om tot een aangenaam en sfeervol arboretum.

http://www.arboretumkalmthout.be/frameset.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: aan

  • landbouwingenieur aan de universiteit van Bujumbura
  • landbouwingenieur aan Virginia State University

In 1983 haalde hij het diploma van landbouwingenieur aan de universiteit van Bujumbura.

De Standaard,

En zij verheugt zich voortdurend zéér op komende reis die zij mei a.s. naar VS onder meer voor bezoek aan onze dochter landbouwingenieur aan Virginia State University in Blacksburg gaat maken.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Voorzetsel: uit

  • een landbouwingenieur uit Sabiá in São Paulo
  • een landbouwingenieur uit Wageningen

De dood van een 25-jarige vrouwelijke landbouwingenieur uit Sabiá in São Paulo in Brazilië heeft tot de ontdekking van een nieuw type arenavirus geleid.

NRC,

Enerzijds, vertelde hij, deden die negers op landbouwgebied heel slimme dingen, die de beste landbouwingenieur uit Wageningen hun niet zou hebben verbeterd maar op ander gebied maakten ze weer landbouwfouten die bij enig nadenken voorkomen hadden kunnen worden.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

Voorzetsel: van

  • een landbouwingenieur van de RUG
  • een landbouwingenieur van de Vlaamse Vereniging Natuurreservaten

De Vuyst, een landbouwingenieur van de RUG, maakte de overstap naar de VUB toen daar een leerstoel vacant kwam.

De Standaard,

De landbouwingenieur van de Vlaamse Vereniging Natuurreservaten vindt dat bepaalde Belgische dijken lager moeten worden.

NRC,

in voorzetselgroep


  • het diploma van landbouwingenieur

In 1983 haalde hij het diploma van landbouwingenieur aan de universiteit van Bujumbura.

De Standaard,

met eigennaam


Landbouwingenieur Pascal Firmin Ndimira (40) die gisteren door de Burundese overgangspresident, Pierre Buyoya, tot premier is benoemd, is in ons land geen onbekende.

De Standaard,

Zij wordt geleid door landbouwingenieur Antoine Kort, die de kwekerij uitbreidt - hij koopt onder meer het stuk waar nu de Grote Vijver ligt - en verfraait.

http://www.arboretumkalmthout.be/frameset.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • landbouwingenieur en tuinjournalist
  • landbouwingenieur of veearts

Een van de Vlaamse aanwezigen op het kongres is Bruno Haest, landbouwingenieur en tuinjournalist van De Standaard.

De Standaard,

In Nederland is er maar één plaats waar je landbouwingenieur of veearts kunt worden, met alle schaalvoordelen die zo'n concentratie biedt.

De Standaard,