landdag


landdag 1.0

bijeenkomst of vergadering van de volksvertegenwoordiging van een land of (deel)staat; ook: de bestuurlijke instelling van de volksvertegenwoordiging die voor het behandelen van 's lands aangelegenheden bijeenkomt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een landdag…

is een instelling; is een bijeenkomst

  • [Functie] dient om de aangelegenheden van het land of (deel)staat te behandelen
  • [Tijd] was hier te lande tot in de 18de eeuw van toepassing op de vergaderingen van de gewestelijke staten van Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland
  • [Belanghebbende of begunstigde] representeert het volk van een (deel)staat
  • [Handelende persoon] wordt bezocht, afhankelijk van de tijd, door leden van de Staten als vertegenwoordigers van de maatschappelijke standen, of door volksvertegenwoordigers die als leden van een parlement zetelen en deel uitmaken van politieke partijen

Algemene voorbeelden


De gewone landdag, die een zittingsperiode van maximaal 6 weken had, werd volgens Guibal sinds 1642 op de eerste maandag van februari geopend [...]. Op de gewone landdag, het hoogtepunt van het politieke en sociale leven in Friesland, werd de propositie, de lijst van te behandelen onderwerpen, ingediend.

http://www.dbnl.org/tekst/will077glor01_01/will077glor01_01_0002.php,

In 1634 kregen de participanten [...] van de Drentse Landdag de opdracht een brug in het Rumtigerwad te bouwen, waarover paarden en wagens konden rijden.

Meppeler Courant,

Op de landdag van koning Nobel en koningin Nobeline klagen de dieren in het rijk steen en been over de daden van Reynaert. Zij willen gerechtigheid.

Meppeler Courant,

Vaste verbindingen


landdag 1.1

bijeenkomst van de volksvertegenwoordigers van een Duitse (deel)staat; ook: het parlement als bestuurlijke instelling of het geheel van volksvertegenwoordigers

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


In de landdag van Rijnland-Palts, de deelstaat waarvan Mainz de hoofdstad is, zou vandaag een spoeddebat worden gehouden op initiatief van de Groenen.

NRC,

Stolpe [...] eist nu, op straffe van beëindiging van de coalitie, dat de fractieleider van Bündnis ' 90 in de landdag in Potsdam zijn beschuldiging intrekt en excuses aanbiedt. Zo niet, zei hij gisteren, dan zal hij dinsdag de vertrouwensvraag stellen aan de coalitiefracties van SPD, FDP en Bündnis '90, die een kleine meerderheid in de landdag hebben.

NRC,

In de 110 zetels tellende landdag krijgt de SPD 44 zetels (min twee), de CDU 45 (min één), de Groenen komen op 13 (plus drie) en de FDP behoudt haar acht zetels.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • Beierse landdag

Met alle middelen poogden sociaal-democraten en Groenen in de Beierse Landdag te beletten dat de regerende christen-democratische CSU haar ontwerp van een eigen abortuswet nog voor het zomerreces door het parlement kon halen.

De Standaard,

landdag 2.0

algemene jaarlijkse bijeenkomst die landelijk wordt georganiseerd voor de afdelingen van een vereniging of organisatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een landdag…

is een bijeenkomst

  • [Functie] dient voor de bepaling van bestuur en beleid en voor gedachtenwisseling
  • [Plaats] vindt plaats op een bepaalde localiteit waarheen zich de vertegenwoordigers van de afdelingen van een organisatie en hun leden zich begeven
  • [Frequentie] komt meestal eenmaal op een jaar voor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt landelijk georganiseerd
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt ingericht voor de afdelingen van een vereniging of organisatie in het gehele land
  • [Handelende persoon] wordt ingericht door het bestuur van een organisatie of vereniging

Algemene voorbeelden


De eerste algemene vergadering, de landdag, had in Mechelen plaats op 23 april 1922 en de eerste buitenlandse uitstap was een studiereis naar het Nederlandse Middelburg en een boottocht naar Vlissingen, met 750 deelnemers.

De Standaard,

Prof. dr. J. Snijders wees in 1961 op een landdag van katholieke intellectuelen al op "de spanning die bestaat tussen het halfduister van het aanvaarden van de openbaring en de drang naar verstandelijke klaarheid."

NRC,