landhuis


landhuis 1.0

zeer groot, alleenstaand huis dat is gebouwd in een natuurlijke omgeving zoals een park, bos of domein op het platteland en door zijn stijl en luxe de welstand van de eigenaar toont

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een landhuis…

is een huis; is een woongelegenheid

 • [Omvang concreet] is zeer groot
 • [Deel] bestaat vaak uit een hoofdgebouw en bijgebouwen zoals nevenverblijven voor personeel of gasten, een koetshuis of aparte parkeergarage, een orangerie enz. en heeft een aanzienlijk bijbehorend perceel grond
 • [Plaats] is gebouwd in een natuurlijke omgeving zoals een park, bos of domein op het platteland
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is statig, luxueus en representatief voor de welstand van de eigenaar

Hoofdsemagram: huis


Algemene voorbeelden


Het landhuis beheerst van op een lage heuvel het domein.

Werk, Josse De Pauw,

Het landhuis in Wassenaar moest een soort museum worden. Voor Christina had het allemaal eenvoudiger gemogen. Nu de scheiding is uitgesproken, doet de prinses de gezamenlijke aanwinsten van de hand.

De Standaard,

De opmaat voor de suburbanisering van Long Island waren de kolossale huizen die steenrijke Amerikaanse ondernemers als William Randolph Hearst er in het begin van de twintigste eeuw lieten bouwen. Hun landhuizen werden als belichamingen van The American Dream het ideaal van vrijwel iedere Amerikaan.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/08/11/Vp/bk1.html,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • een indrukwekkend landhuis
 • een kapitaal landhuis
 • een riant landhuis
 • een ruim landhuis
 • een statig landhuis

De imperialistische golf in Japan en de achtereenvolgende veroveringen waren voor de rijke standen een aansporing om de militaire successen te weerspiegelen in nieuwe, luxe woongelegenheden. We zagen indrukwekkende landhuizen, traditioneel van karakter, maar heel functioneel van opzet. Ongerepte tuinen met, zoals dat hoorde, een veelheid aan symbolische elementen: kleine watervalletjes als zinnebeeld van de levensstroom, stenen als wachters.

Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

De verkoop van een kapitaal landhuis op een unieke plek voor ƒ1 is onder de maat, aldus de advocaat, die stelt dat de transactie "onrechtmatig" is.

De Telegraaf,

Dat ze zo'n benauwd kippenhok verkiezen boven zijn riante landhuis vindt hij een aanfluiting, een klap in zijn gezicht.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

Als nieuwe toekomstig bouwlokatie wordt in de begroting ondermeer genoemd het gebied ten zuiden van het Westerveen, waar een klein aantal zeer ruime landhuizen mag worden gebouwd.

Meppeler Courant,

Dit statige landhuis dateert uit het einde van de 18e eeuw, en heeft nog een ronde hoektoren als overblijfsel van een vroeger middeleeuws kasteel.

http://www.henrifloor.nl/w940129.htm,

 • een beroemd landhuis
 • een chique landhuis
 • een duur landhuis
 • een koloniaal landhuis
 • een luxueus landhuis
 • een oud landhuis
 • een prachtig landhuis
 • een stijlvol landhuis

In het hart van Nederland werd in Maarssen een nieuwe behuizing gevonden, Huize Doornburgh, een van de beroemde landhuizen aan de Vecht.

http://www.crosswinds.net/~priorijemmaus/priorij.htm

Als het landgoed Belmonte aan het einde van de Tweede Wereldoorlog niet verwoest was, kon u nu nog het chique landhuis bezichtigen.

http://www.wageningen-ur.nl/botanische_tuinen/tuinen/tuin_belmonte_d.html,

Aan de waterkant stonden dure landhuizen, verscholen achter bomen en struiken.

God's gym, Leon de Winter,

De stijlvolle pioniersjaren van het begin van deze eeuw, toen Amerikaanse tankstations werden gebouwd in de vorm van Griekse tempels, traditionele missieposten, koloniale landhuizen of reusachtige schelpen, zijn vrijwel aan ons land voorbijgegaan.

NRC,

In zijn luxueuze landhuis in Wilshire heeft hij een eigen opnamestudio, een vijver met boothuis, een butler en kindermeid en vooral veel ruimte om rond te kuieren.

De Standaard,

Aan de achterkant van het oude landhuis ligt een cirkelvormig grasveldje, met aan de buitenkant een klinkerpad. Tussen het, ten noorden hiervan, gelegen koetshuis en het landhuis staan monumentale taxus, rode beuk, treurwilg, levensboom en plataan.

http://www.homepages.hetnet.nl/~ridmrt55/Inlnew.htm

Prachtig landhuis op ca 3.500 m² tuin en boomgaard - voorzien van binnenzwembad - landelijk gelegen.

http://www.woonservice.be/,

In de parken rond stijlvolle landhuizen bloeien de neurozen weelderig open tot drama's met tuinmannen vol onverteerde verlangens.

De Standaard,

 • een afgelegen landhuis
 • een eenzaam landhuis

Het is de geschiedenis van Mary, een klein meisje dat in India woonde en, nadat haar ouders aan cholera zijn gestorven, wordt opgenomen door haar oom, die een afgelegen landhuis bewoont in Engeland.

NRC,

Gruwel in de literatuur is al heel oud. Iedereen kent het verhaal van Adam en Eva, van de vrouw van Lot en van de verschrikkingen die Johannes openbaarde. Later kregen de lezers hun angst opgediend met eenzame landhuizen, verschijningen uit het graf of rammelende geraamten, liefst met ijzeren kettingen aan de enkels.

Dromen en sprookjes, Manuel van Loggem,

 • een 17de-eeuws landhuis
 • een Victoriaans landhuis

Cathiard verkocht het familiebedrijf in 1989 voor een half miljard gulden om, zoals hij op het terras van het 17de-eeuwse landhuis zegt, "weer een reden te hebben om op te staan, namelijk een grote wijn maken".

NRC,

Hij had ook een voorkeur voor uitvoerige realistische beschrijvingen, zoals van de voorbereidingen van een opera in The Lyre of Orpheus of van een openbare verkoop van de inboedel van een Victoriaans landhuis in Murther Other Walking Spirits (1992).

De Standaard,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • een leegstaand landhuis
 • een schitterend landhuis

Zij maakten een pelgrimage naar het leegstaande landhuis, hij zette zich aan de oever van het meer en kon zijn tranen niet bedwingen.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

De locatie mag er dan toe uitnodigen, luieren is er niet bij in en rond het privé-zwembad van een schitterend landhuis in Bussum.

http://www.google.nl/search?q=cache:PBAfck4r3R0J:www.ad.nl/artikelen/Strak/1087881874519.html+corvees+site:.nl=nl=lang_nl,

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • een ommuurd landhuis
 • een vervallen landhuis
 • een verwaarloosd landhuis

Michelina's blik dwaalde van haar herinnering aan Mexicaanse koloniale kloosters en Franse kastelen naar de werkelijke aanblik van dit geheel van ommuurde landhuizen, half forten, half mausolea, Griekse landhuizen en kapitelen.

De grens van glas, Carlos Fuentes,

Ooit heb ik haar ontmoet, omstreeks 1980, in een gezelschap Geleerde Vrouwen dat bijeenkwam in Den Treek, een vervallen landhuis ergens in de bossen.

NRC,

Het Grote Verval kon beginnen, in en buiten Saksen, waar intussen - in Mecklenburg en in Thüringen - vergelijkbare catalogi van te koop staande kastelen, onbewoonde burchten en verwaarloosde landhuizen worden voorbereid.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


 • havezaten en landhuizen
 • kastelen en landhuizen

Uniek zijn bijvoorbeeld de binnenopnamen van verschillende havezaten en landhuizen.

http://www.rabobank.nl/info/execute/node?node_id=286913,

De provinciale VVV van Gelderland heeft een vierdaagse, individuele wandelroute, van ca. 25 kilometer, uitgezet die langs tien kastelen en landhuizen voert.

NRC,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding