landloze


landloze 1.0

iemand die geen eigen landbouwgrond in bezit heeft; iemand zonder landbouwgrond
Vaak in toepassing op Braziliaanse, Indiase en Zuid-Afrikaanse boeren. In Brazilië vormen de landlozen een beweging die strijdt tegen de grootgrondbezitters.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een landloze…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bezit zelf geen landbouwgrond; is landloos

    Algemene voorbeelden


    Grootgrondbezit zorgt vooral in Latijns-Amerika maar ook in andere continenten voor miljoenen landlozen en berooft hen van werk en inkomen.

    http://www.pala.be/fr/woordenboek/landlozen

    De strijd tussen de grootgrondbezitters en de landlozen is tientallen jaren oud; onlangs is zij weer opgelaaid [...]. President Lula beloofde bij zijn aantreden voor 2006 430 duizend families land toe te wijzen.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/653612/2005/05/21/Braziliaanse-landlozen-strijden-voor-eigen-lap-grond.dhtml,

    De demonstranten, van wie de meesten boeren uit lagere kasten en landlozen, vinden dat ze niet genoeg profiteren van de economische bloei van India.

    http://vorige.nrc.nl/buitenland/article1851841.ece/25.000_Indiase_landlozen_marcheren_naar_Delhi,

    De tijd dringt. Er zijn nu 198 gebieden geregistreerd waar aanhoudend konflikten zijn tussen landlozen en grondbezitters, milities en politie.

    De Standaard,

    Steeds vaker bezetten landloze families in Brazilië gronden die niet of onvoldoende worden bewerkt. Niet zelden komt het tot botsingen met grondbezitters die milities inhuren om hen te verjagen. De grote drie organizaties van landlozen willen dat president Fernando Henrique Cardoso werk maakt van de landhervorming die hij bij zijn verkiezing aankondigde.

    De Standaard,

    De dag voor de top begon, vuurden politie-officieren 3 granaten af op een vreedzame mars van landlozen en vissers. De woensdag voordien werden minstens 77 mensen brutaal gearresteerd tijdens een protestmars voor de landlozen.

    http://www.lsp-mas.be/lsp/2002/217/dm4.html

    In 1975 was de situatie in het Bengaalse dorp Jhagrapur zeer, zeer ernstig. Een landloze had één maaltijd per twee dagen. Anno 2003 is de situatie verbeterd. Diezelfde landloze heeft nu twee maaltijden per dag.

    http://webwinkel.oxfamnovib.nl/pages/detail/s1/30200000000267-2-21010000000080.aspx,

    In het artikel in NRC Handelsblad van 25 maart, waarin gesproken wordt over de uitgifte van grond aan de landlozen, wordt ook gemeld dat in Brazilië tegen president Fernando Henrique Cardoso werd gedemonstreerd door 10.000 leden van de Arbeiderspartij (PT). Het laatste klopt niet, kan ik als ooggetuige melden.

    NRC,

    De politie opende volgens de Braziliaanse radio het vuur op de menigte toen die een autoweg blokkeerde om haar eisen om land kracht bij te zetten. Volgens een woordvoerder van de Beweging van Landlozen (MST) vielen er 21 doden, onder wie een driejarig meisje.

    De Standaard,

    Pro Amazonas voert als logo een 'campesino' die is gekruisigd aan zijn eigen gereedschappen. Een 'campesino' is een landloze, een onderdrukte, een slachtoffer van een uitbuitingssysteem die aan handen en voeten gebonden is net zoals de lijdende Christus.

    http://www.proamazonas.nl/proamazonas/de-stichting/

    "Zoveel land dat niet bewerkt wordt, en zoveel mensen die het willen bewerken", vat Joacis Picoleti, een aktivist van de landlozen, de toestand samen.

    De Standaard,

    Van eenzelfde nalatigheid is sprake wanneer in Brazilië illegale bezetters van land - sommigen van hen al jarenlang gebruikers van het land, sommigen landlozen - door gehuurde pistolero's met geweld worden verwijderd, terwijl de aanwezige politie toekijkt.

    http://www.law.uu.nl/sim/publ/reenen/,

    De Braziliaanse politie schoot tenminste 19 boeren dood die deelnamen aan een mars van 2.000 landlozen in de noordoostelijke deelstaat Para.

    De Standaard,

    Zo wordt Lula's grootse 'kruistocht tegen de honger', het 'Zero Fome'-programma, door vele waarnemers een mislukking genoemd, en doen ook Braziliës talloze landlozen moeite om hun ontgoocheling te verbijten.

    http://www.soskids.be/nieuwsbrief/nieuwsbrief2004-1.pdf29 januari 2004

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • Braziliaanse landlozen

    Amnesty International en Greenpeace tonen zich solidair. Maar ook de milieugroepering Friends of the Earth hoort erbij. Net als de Nederlandse Socialistische Parti, Braziliaanse landlozen [...] en ontelbare andere non-gouvernementele organisaties (zoals actiegroepen worden genoemd). Al deze groeperingen maken deel uit van een breed gedragen sociaal protest dat sterke, anti-kapitalistische en anti-Amerikaanse trekken vertoont.

    Elsevier,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • landlozen en kleine boeren
    • de landlozen en de kleine boeren
    • kleine boeren en landlozen

    De Indiase deelstaat Maharashtra heeft al 18 jaar een uniek werkgelegenheidsplan. Tegen betaling van het minimumloon kunnen landlozen en kleine boeren er ecologisch nuttige arbeid verrichten.

    http://www.indianet.nl/a9205.html,

    In het stroomgebied van de Anapú-rivier, niet ver van het stadje Altamira, is zaterdag de 73-jarige zuster Dorothy vermoord, een Amerikaanse non die haar leven lang voor kleine boeren, landlozen en het duurzaam beheer van het regenwoud in touw was.

    http://www.maroc.nl/forums/het-nieuws-van-de-dag/129853-amerikaanse-non-doodgeschoten-omdat-ze-landlozen-verdedigde.html,

    Wat meer is, de stedelijke arbeidersklasse in Afrika, Azië en Latijns-Amerika heeft een nauwe bondgenoot in de armen op het platteland, de landlozen en de kleine boeren.

    http://www.offensief.demon.nl/socialisme.html

    Voor de vicieuze cirkel van armoede en milieuproblemen heeft India een unieke oplossing in huis: het laat landlozen en kleine boeren tegen minimumloon ecologisch nuttige arbeid verrichten.

    http://www.indianet.nl/a9205.html,

    • landlozen en daklozen

    Tegelijk waarschuwen de Braziliaanse bisschoppen voor tendenzen die de politiek in een kwaad daglicht stellen omdat die alle verantwoordelijkheid voor het algemeen welzijn uithollen [...]. Voorts wijzen ze pogingen van de hand om Kerk en geloof te reduceren tot het privé-leven en het gezin. Ze herhalen hun steun voor het politiek engagement van landlozen en daklozen, en voor de Braziliaanse mensenrechtenbeweging.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    landloze 2.0

    (weinig gebruikt)

    iemand die geen ingezetene is van een nationale staat; iemand die tot een volk behoort zonder eigen nationale staat

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een landloze…

    is een persoon

    • [Groep] behoort tot een volk dat geen eigen nationale staat heeft; is statenloos

      Algemene voorbeelden


      Nederland was voor de Oorlog heel erg voor Israël. Na de oorlog ondertekende het een EEG–verklaring, waarin de rechten van de Palestijnen werden erkend als een echt volk en niet meer als een groep landlozen gezien werd.

      http://www.scholieren.com/werkstukken/27639

      Met de EEG-verklaring werden de 'legitieme rechten van de Palestijnen' erkend. De Palestijnen werden niet langer als vluchtelingen of landlozen beschouwd maar als een volk met politieke rechten.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Oliecrisis_van_1973,