lapnaam


lapnaam 1.0

((vooral) in België)

naam die voor iemands eigenlijke naam in de plaats komt, meestal als spotnaam of als scheldnaam; bijnaam
Ook gebruikt met betrekking tot steden, dorpen en wijken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lapnaam…

is een naam

      Hoofdsemagram: bijnaam


      Algemene voorbeelden


      Dezelfde voornamen en familienamen kwamen in het vroegere Heist namelijk zo vaak voor, dat het onmogelijk was om zonder lapnamen iemand te identificeren. In dezelfde straat woonden toen soms wel 5 mensen die de naam Joseph Vantorre droegen. De naam Mussche is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van de voornaam Anselmus, die een van de Vantorre voorvaderen droeg.

      http://oronieuws.blogspot.nl/2010/06/lapnaam-voor-het-eerst-in-steen-gezet.html,

      Presentator Nico Blontrock werd vorige week plots met de lapnaam van een gemeente geconfronteerd. Andere luisteraars hoorden het ook en binnen de kortste keren ontstond een domino-effect: steeds meer luisteraars wilden de naam van hun dorp, gehucht, wijk laten weten.

      http://www.radio2.be/regio/west-vlaanderen/de-stekselgaten-gordienkiekers-en-horebeesten-wonen-wel-degelijk-in-west-vlaanderen,

      De oudste zoon van het gezin, Petrus Joseph, die woonde op de 'Keibunte' aan de Polygone, was naast landbouwer ook nog kasseilegger en steenbakker. Dank zij hem zijn de Dejonghes vooral gekend onder hun 'lapnaam'. Op zijn werk (de steenoven) kon Joseph (zoals hij tot dan werd genoemd) de kameraden zo 'boeiend' onderhouden met (moraliserende) verhalen dat ze hem 'Preekhere' zijn gaan noemen. Vandaag wordt die lapnaam nog gebruikt door oudere Geluveldse inwoners als het gaat over een nazaat Dejonghe.

      http://www.zonnebeke.be/uut-vroegere-tijden/nl/2005/81-geluveldse-familie-zwaar-getroffen-door-besmettelijke-ziekte

      Op tocht 3 (42 km) proef je de couleur locale in de buurt van Ninove. Kom te weten hoe de Ninovieters aan hun lapnaam 'wortelkrabbers' kwamen, bezoek het prachtige Neigembos, stap mee met de processie Wegom en sluit af met een Witkap van de lokale brouwerij Slaghmuylder.

      http://www.jannemie.be/index.php/component/content/article/11-krantartikels-algemeen/22-fietsen-naast-de-dender,