lapzwans


lapzwans 1.0

(pejoratief)

iemand die lui en slap gedrag vertoont; lamzak; luiaard; luilak; nietsnut; slappeling
Vaak gebruikt als scheldnaam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lapzwans…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gedraagt zich lui, lusteloos en slap
 • [Geslacht] is doorgaans een man

  Algemene voorbeelden


  So what? Zoals Robin dat kon zeggen, Martin tot het uiterste tergend. Zo komt er niks van je terecht. So what? Zo krijg je nooit een meid. So what? Je bent een doetje, een lapzwans, je vreet de boel uit, ik wil niets meer met je te maken hebben, ik onterf je, sodelazer m'n huis uit. So what?

  De gelukkige, Mensje van Keulen,

  Mijn vader was getrouwd met mijn moeder, maar hij hield van Ingrid Bergman. Op een avond in de zomer van 1984 ontdekte hij in de bar van hotel am Lietzensee in Berlijn een vrouw die zo sprekend op de jonge Ingrid Bergman leek, dat hij mij opdracht gaf haar wat te drinken aan te bieden. Dat deed ik, want anders was ik voor lapzwans uitgemaakt.

  NRC,

  'Volgens mij is Axel soms een beetje lui,' zegt Harold, en daarmee is hij degene die het heikele punt op afstand het meest voorzichtig formuleert. Andere bandleden schrikken niet terug van termen als 'lapzwans' en 'lamzak'.

  http://www.volumia.com/

  Nadat hij de Bentley had gekocht – en de Avensis – had hij z'n Mercedes verkocht aan z'n ex-legermakker, de headhunter De Volder. Dat was een absolute nitwit, een druiloor eersteklas, een lapzwans zonder gelijke en een klootzak zoals er weinig rondliepen, maar Guggenheimer kon 'm wel hebben. Als je ooit samen in het leger hebt gediend, is er een moeilijk te verbreken band gesmeed.

  Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

  "Ze vrezen de speelbal te worden van de politiek. Ze zijn bang dat het kiezen van burgemeesters hun positie eerder verzwakt dan versterkt. Dan zeg ik: de sterkte van je positie is niet afhankelijk van de wijze waarop je het ambt verwerft. Die is primair afhankelijk van je karakter. Je kunt toch niet beweren dat de burgemeester de enige fatsoenlijke figuur is in dit land en dat gekozen bestuurders vooral bestaan uit lapzwansen die buigen en knippen voor de volksvertegenwoordigers aan wie ze verantwoording moeten afleggen."

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een alcoholistische lapzwans
  • een dronken lapzwans
  • een slome lapzwans

  Het contact tussen de broers wordt aangescherpt na de begrafenis van hun vader, een alcoholistische lapzwans.

  http://www.filmkrant.nl/av/org/filmkran/archief/fk170/mcmullen.html,

  Het mag verwonderlijk lijken dat de Nederlandse "kraaksien" maar zelden het decor is geweest van Nederlandse literaire fictie. Met uitzondering van A.F.Th. van der Heijdens roman 'Advocaat van de hanen', waarin de auteur de dood beschrijft van kraker Hans Kok, die na de ontruiming van een kraakpand in de politiecel dood werd aangetroffen. Bij Gerson is die Kok - Hans Coen noemt ze hem - geen held maar een "seksistisch, egotrippend chemisch vuilnisvat", een "dronken lapzwans, die aan het eind van elk feest in zijn eigen schoenen stond te piesen en iedereen uitschold."

  De Standaard,

  Ted werd prikkelbaar. 'Ik kan Hówie momenteel missen als kiespijn. Die slome lapzwans.'

  Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding