latrine


latrine 1.0

afbeelding

Bron: SuSanA Secretariat
( CC BY 2.0 )

eenvoudige of provisorische wc, vaak in de vorm van een gat in de grond of een gootsysteem en vooral gebruikt in legerkampen, vluchtelingenkampen e.d. of als buitentoilet op een erf

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een latrine…

is een toilet

  • [Deel] bestaat vaak uit een gat in de grond of een gootsysteem, en een plank om op te staan of op te zitten
  • [Functie] dient om mensen er hun behoefte te laten doen
  • [Plaats] wordt vaak aangelegd in legerkampen, vluchtelingenkampen of op een erf buitenshuis
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is primitief
  • [Waardering] wordt naar de huidige normen niet hygiënisch geacht

Algemene voorbeelden


Veel huizen hebben een latrine met een zinkput waaruit water wegsijpelt naar de aquifer; afvalwater uit keukens en wasgelegenheden wordt via open riolen afgevoerd of stroomt over straat weg.

NRC,

Daar dreunden de hogere klassen rekensommen op met stemmen die al braken. De colonne zweeg. Halverwege de gang drong de lucht van de latrines tot me door. De weeë geur van urine, onder een deken van jasmijnspray. Instinctief kneep ik de billen dicht.

Marcel, Erwin Mortier,

De opgegeven redenen voor ontevredenheid zijn in afnemende mate: je moet naar buiten om je behoeften te doen, hetgeen vervelend is bij wateroverlast of regen of hetgeen 's nachts als onveilig wordt ervaren vanwege de criminaliteit in de wijk, de aanwezigheid van ongedierte (kakkerlakken, ratten, muizen), angst voor ziektes door onder water gelopen latrines, een latrine is gevaarlijk voor kleine kinderen, omdat ze in de put kunnen vallen, een latrine geeft stank en is vies en de put raakt snel vol.

http://www.fss.uu.nl/ca/cases/2000/case0026.htm,

De latrine heeft twee verroeste voetsteunen, een zwaaiende ijzeren ketting en een diep gapend gat in de grond. De opening van het geval is groot genoeg om in te vallen als je uitglijdt.

De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een latrine graven

Er waren geen tenten, geen onderdak, geen eten en vooral geen drinkbaar water. De messcherpe grond was te hard om latrines te graven of de doden te bedekken.

De Standaard,

Plaatselijke medewerkers van het Rode Kruis melden dat de bevolking van het Mugunga-kamp is verdubbeld [...]. Vier ploegen van tien personen waren gisteren bezig met het graven van latrines.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen