leefbaarheidsstudie


leefbaarheidsstudie 1.0

((vooral) in België)

studie van de leefbaarheid; studie waarin wordt nagegaan of iets levensvatbaar is en al dan niet kan blijven bestaan; studie waarin nagegaan wordt of ergens geleefd kan worden; concreet ook wel: rapport, dossier e.d. dat de resultaten daarvan weergeeft
Vooral in toepassing op het polderdorp Doel in Oost-Vlaanderen, dat door uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen zou verdwijnen, wat leidde tot politieke commotie.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een leefbaarheidsstudie…

is een studie

  • [Onstoffelijke inhoud] is een studie waarin wordt nagegaan of iets levensvatbaar is en al dan niet kan blijven bestaan; is een studie waarin nagegaan wordt of ergens geleefd kan worden

    Hoofdsemagram: studie


    Algemene voorbeelden


    De Vlaamse regering besliste op 19 mei 2000 dat Doel tijdelijk nog kon blijven bestaan, totdat een vergunning zou worden afgeleverd voor de bouw van een tweede containerdok, het Saeftingedok. Onder druk van de groenen besliste de Vlaamse regering toen ook dat er naar alternatieven voor het Saeftingedok diende te worden gezocht. Uit een "leefbaarheidsstudie" bleek immers dat niet de bouw van het Deurganckdok, maar de aanleg van het Saeftingedok de doodsteek voor het polderdorp Doel betekent. Doel loopt dan onder water.

    De Financieel-Economische Tijd,

    Door Doel opeenvolgend onleefbaar (ontwerp gewestplan met bouwstop) - leefbaar (gewestplan van 1978) - onleefbaar (studie Technum en beslissing Vlaamse regering van 20/1/1998) - misschien weer leefbaar (regeringsverklaring 1999 en nieuwe leefbaarheidsstudie) te verklaren, is Doel a.h.w. politiek onleefbaar gemaakt.

    http://www.doel2020.org/Documentatie/leefbaarheidsstudie.htm,

    De leefbaarheidsstudie voor Doel is slechts als ontwerp klaar. De begeleidingsgroep, met kabinetsmedewerkers, gaf gisteren haar bemerkingen.

    http://www.standaard.be/cnt/dst10032000_007,

    Na de wissel in de Vlaamse regering in 1999 werd op aandringen van Agalev een studie uitgevoerd naar de leefbaarheid van Doel na de voltooiing van het Deurganckdok. VLD en SP zagen de leefbaarheidsstudie als glijmiddel voor de gewestplanwijziging en het schrappen van Doel als woongebied, terwijl volgens coalitiepartners Agelev en VU Doel wel nog leefbaar was naast een Deurganckdok met actieve containerterminal en dat het dorp dus kon blijven. De leefbaarheidsstudie concludeerde echter dat Doel leefbaar was en de wetenschappers aanbevalen om die leefbaarheid te versterken (in het geval het dorp zou blijven bestaan). De gewestplanwijziging voor het Saefthingedok was echter gemotiveerd met de reden dat Doel toch al niet meer leefbaar is met Deurganckdok en de bijhorende containerterminal er vlak naast.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Doel_%28plaats%29,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Vlaamse leefbaarheidsstudie

    Groen vzw, Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Doel 2020 betreuren het dat Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Van Mechelen nu reeds de bouwvergunning afleverde voor het Deurganckdok nabij Doel. Dit terwijl de Raad van State, de Europese Commissie en de Vlaamse leefbaarheidsstudie zich nog moeten uitspreken over het dossier Doel.

    http://www.doel2020.org/Documentatie/havenbeleid/1999_havensanering.htm,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: over

    • de leefbaarheidsstudie over het dorp Doel

    Volgens de Raad zijn gegevens uit de leefbaarheidsstudie over het dorp Doel niet verwerkt bij de uitgifte van de bouwvergunning. Op 6 juni vorig jaar werd de eerste bouwvergunning al ongeldig verklaard.

    http://www.nieuwsbladtransport.nl/Archive/Article/ArchiveArticleID/68521/ArticleName/BouwstopDeurganckdoktegenvallervoorPSA,

    Voorzetsel: van

    • de leefbaarheidsstudie van Doel
    • de leefbaarheidsstudie van het polderdorp Doel

    De leefbaarheidsstudie van Doel is een glijbaan geworden voor de administratie en de wetenschappers van de KU Leuven. Beiden vragen in het vervolg "een gedragscode voor dergelijke politiek geladen onderzoeken"; de wetenschappers voor de rol van de overheid; de overheid voor de "dubbele petjes van de onderzoeker". De hoorzitting gisteren in het Vlaams Parlement kon de twijfel over de vermeende manipulatie van de leefbaarheidsstudie niet helemaal wegnemen. Er is, zo bleek, druk geweest van de overheid.

    http://www.caluwe.be/persartikels/2000-06-23_Doel_leefbaarheidsstudie.htm,

    Een van de conclusies van de leefbaarheidsstudie (2000) van het polderdorp Doel was, dat het dorp leefbaar was, op voorwaarde dat het Saeftinghe-dok niet zou worden aangelegd.

    http://www.dirkdecock.be/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=57,

    in voorzetselgroep


    • manipulatie van de leefbaarheidsstudie

    De leefbaarheidsstudie van Doel is een glijbaan geworden voor de administratie en de wetenschappers van de KU Leuven. Beiden vragen in het vervolg "een gedragscode voor dergelijke politiek geladen onderzoeken"; de wetenschappers voor de rol van de overheid; de overheid voor de "dubbele petjes van de onderzoeker". De hoorzitting gisteren in het Vlaams Parlement kon de twijfel over de vermeende manipulatie van de leefbaarheidsstudie niet helemaal wegnemen. Er is, zo bleek, druk geweest van de overheid.

    http://www.caluwe.be/persartikels/2000-06-23_Doel_leefbaarheidsstudie.htm,

    met eigennaam


    Geen minister die er om maalt dat met het Deurganckdok en de geplande MIDA-zones de industriële activiteiten, van Seveso-bedrijven nota bene, tot op enkele honderden meter van de centrale kunnen komen. In de "Kosten-batenanalyse" rept Technum er met geen woord over maar in de voorafgaande "Leefbaarheidsstudie Doel" schreef men: "Wegens de aanwezigheid van de kerncentrale dient aan dit aspect (dat van mogelijke "accidentele situaties met externe gevolgen") bijzondere aandacht te worden besteed, in het bijzonder omdat de escalatie van mogelijke ongevallen naar een ongeval waarbij de kerncentrale betrokken is, absoluut moet vermeden worden".

    http://www.doel2020.org/Documentatie/havenbeleid/1999_historiek_havenuitbreiding.htm,

    leefbaarheidsstudie 2.0

    studie van de leefomstandigheden van mensen in een bepaald gebied; studie waarin wordt nagegaan hoe de leefomstandigheden van mensen in een bepaald gebied of in een bepaalde plaats zijn; concreet ook wel: rapport, dossier e.d. dat de resultaten daarvan weergeeft

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een leefbaarheidsstudie…

    is een studie

    • [Onstoffelijke inhoud] is een studie van de leefomstandigheden in een bepaald gebied of een bepaalde plaats

      Hoofdsemagram: studie


      Algemene voorbeelden


      Leefbaarheidsstudie in Terneuzense kernen. De dorpsraden van Biervliet, Philippine en Zaamslag gaan onderzoeken wat er precies leeft onder de dorpsbewoners [...]. De verbetering van de leefbaarheid van de woonomgeving kan uiteindelijk de banden van de dorpsbewoners onderling verbeteren [...]. Het leefbaarheidsonderzoek is één van de drie gehonoreerde projecten in Zeeuws-Vlaanderen.

      https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/leefbaarheidsstudie-in-terneuzense-kernen~a8a19c84/,

      In de groep 'RUP' behandelen we de harde materies zoals woonuitbreidingsgebieden, openbare onderzoeken, leefbaarheidsstudies van de stad etc.

      https://deuniegodsheide.wordpress.com/2015/03/06/de-unie-godsheide-structuur-en-plannen-voor-2015/,

      De buitenruimte was een patchwork van verhardingen, van paden en pleintjes in verschillende materialen. Het geheel oogde rommelig en onverzorgd, de wijk gaf een verouderde en verloederde indruk. De buitenruimte had niet de kwaliteit om het geheel te verbinden, ze werd laag gewaardeerd en nog slechts fragmentarisch gebruikt door de bewoners. Dat bleek uit een leefbaarheidsstudie.

      http://dbpubliekeruimte.info/project/hof-ten-rozen-aalst/,

      Tijdens de Red St-Rochus-actie vonden een aantal wijkbewoners elkaar en kwamen in contact met het overlegplatform van lokale verenigingen. Hun gezamenlijke bezorgdheid betreft het mobiliteitsplan van de stad en het ontbreken van een ernstige leefbaarheidsstudie over de impact van dat plan op de wijk.

      https://www.persinfo.org/nl/nieuws/artikel/ongeruste-bewoners-starten-met-wijkcomite-sint-rochuswijk/16854,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een leefbaarheidsstudie opzetten

      Tussen 2011 en 2014 begeleidde studio beleid in opdracht van de gemeente Beveren het pilootproject Bruisende Buurt. Als pilootproject werd in de sociale woonwijk Melkader (Kallo) een leefbaarheidsstudie opgezet waarbij actoren en bewoners werden betrokken en bevraagd.

      http://www.studiobeleid.be/page009.html

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de leefbaarheidsstudie van de UG (Universiteit Gent)

      De leefbaarheidsstudie van de UG wijst op de negatieve gevolgen van een toename van het aantal nachtvluchten. De gezondheidskost zou bij een maximaal groeiscenario tegen 2012 oplopen tot 400 miljoen euro. "Die voorspelde hinder is een serieus probleem. Zelfs met de spreiding van de vluchten vormen de uitbreidingsplannen van DHL een bedreiging voor de gezondheid van meer dan 150.000 mensen", reageert gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts.

      http://zonezes.be/?option=com_content&view=article&id=497&catid=67:nieuws&Itemid=68&fontstyle=f-smaller,