leefgeld


leefgeld 1.0

((vooral) in België; weinig gebruikt)

geld om van te leven, bijvoorbeeld om er boodschappen van te doen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Leefgeld…

is geld

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft geld om van te leven, bijvoorbeeld om er boodschappen van te doen

    Hoofdsemagram: geld


    Algemene voorbeelden


    De Vlaamse verbleef in een hotel waar de receptionist, de direkteur en zelfs het schoonmaakpersoneel aan hard drugs zaten. Lang bleef het haar werkterrein niet [...]. Drie maanden geleden ging ze voor het laatst de straat op. "Er was geen leefgeld meer. Twee of drie klanten, bij de 'Hoerenbrug', aan de Wallen, samen goed voor 75 piek (1.500 frank)".

    De Standaard,

    leefgeld 2.0

    afgesproken geldbedrag dat nodig is om van te kunnen leven, bijvoorbeeld om er boodschappen van te doen, meestal gebruikt in een situatie van budgetbeheer of schuldhulp waarbij er tussen een schuldhulpverlener en een cliënt een bedrag wordt afgesproken om van te leven of bij asielzoekers om zelfstandig in hun levensonderhoud te kunnen voorzien

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Leefgeld…

    is geld

    • [Belanghebbende of begunstigde] wordt meestal door een instantie, bijvoorbeeld een schuldhulpverlener of een asielzoekerscentrum, bepaald voor bijvoorbeeld mensen met schulden of voor asielzoekers
    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een afgesproken geldbedrag dat nodig is voor de eerste levensbehoeften, bijvoorbeeld om eten, drinken en verzorgingsproducten van te kopen

      Hoofdsemagram: geld


      Algemene voorbeelden


      De twaalf personeelsleden van De Opstap, de failliete stichting die in opdracht van de Amsterdamse rechtbank geld beheerde van onder meer daklozen, demente bejaarden en licht verstandelijk gehandicapten, zijn ontslagen. De driehonderd gedupeerden voor wie De Opstap als bewindvoerder optrad, zijn via de sociale dienst aan 'leefgeld' geholpen, aldus Terry Steffens van advocatenkantoor Fort, dat als curator optreedt.

      Het Parool,

      Volgens SAMAH zijn de nieuwe beleidsmaatregelen debet aan de wanhoop onder alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's). Zo hebben uitgeprocedeerde jonge asielzoekers sinds vorige maand geen recht meer op leefgeld. Door het invoeren van maatregelen als terugkeer en het stopzetten van leefgeld zonder de juiste voorlichting en trajectbegeleiding vreest men in diverse gemeenten voor een stijgend aantal zelfdodingen onder ama's, zegt SAMAH-directeur N. Boerebach.

      Haagsche Courant,

      Veel mensen die rond moeten komen van leefgeld vinden het lastig om de juiste keuzes te maken. Kiezen voor eten en drinken, kleding, leuke dingen doen, verjaardagen, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen. Keuzes die effect hebben op ieder gezinslid. Op het moment dat je van leefgeld moet rondkomen merk je pas hoeveel invloed geld op je leven en op je gezin heeft.

      http://www.alcander.nl/index.php?id=250/Training+Omgaan+met+leefgeld.htm

      Meestal wordt de klanten gevraagd een paar tientjes, meiers tot soms duizendjes op tafel te leggen voor het eerste advies c.q. schuldsaneringsplan. Vervolgens maken die klanten maandelijks hun loon of uitkering over naar de firma die hun schuldeisers tot rust probeert te manen. [...] Eenmaal per week komen de klanten dan hun leefgeld halen, een bedrag voor de noodzakelijkste boodschappen.

      http://www.groene.nl/1996/43/de-handel-in-schulden,

      Een alleenstaande ontvangt meestal vijfenzeventig, een echtpaar honderdvijftig gulden leefgeld per week. Zij komen dat bedrag aan het loket ophalen, maar er is al een bedrijf gesignaleerd dat een met een chip gelimiteerd pasje verstrekt, waarmee de klant zijn leefgeld uit de muur kan trekken.

      http://www.groene.nl/1996/43/de-handel-in-schulden