leeftijdsgebonden


leeftijdsgebonden 1.0

gebonden aan een bepaalde leeftijd; behorende bij, kenmerkend voor een bepaalde leeftijd

Algemene voorbeelden


Het is zeer interessant om te zien dat de keuze voor een binnenlandse dan wel een buitenlandse vakantie steeds minder een leeftijdsgebonden keuze is.

http://www.anvr.nl/ANVR/openbaar/anvr/anvr_fs.html

Dé oudere bestaat niet meer. Inkomen, opleiding, tijdsbesteding en gebruik van gezondheidszorg zorgen voor kleine en grote verschillen. Deze zijn niet alleen leeftijdsgebonden, maar ook gerelateerd aan geboortejaar en sekse.

http://www.ageing.tno.nl/wie_we_zijn/index.html

Een lagere bediende (+ 50 jaar) kost 1.142 frank per uur. Zijn jongere collega is heel wat goedkoper met 842 frank. In de meeste bedrijven is de verloning van bedienden immers leeftijdgebonden.

De Standaard,

Omdat veel overheidsuitgaven leeftijdsgebonden zijn, leidt een constante leeftijdsopbouw ook tot meer continuïteit in de omvang van begrotingsposten.

NRC,

Presbyacousis is een leeftijdsgebonden gehoorverlies, voornamelijk in de hoge tonen, dat veroorzaakt wordt door een degeneratie van de buitenste haarcellen.

http://www.dma.be/p/kgka/presbyacousis%20.pdf,

Chronische verveling en depressie zijn niet perse leeftijdsgebonden, en zullen in de toekomst makkelijk verholpen kunnen worden.

http://www.transcedo.org/

In Nederland is de geldigheid van een rijbewijs leeftijdgebonden: Bent u jonger dan 60 jaar, dan krijgt u in principe een rijbewijs voor 10 jaar (U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen na afloop van die termijn van 10 jaar); Bent u tussen de 60 en 65 jaar, dan blijft uw rijbewijs geldig tot de dag waarop u 70 wordt; Bent of 65 jaar of ouder, dan krijgt u een rijbewijs voor de duur van vijf jaar.

http://www.barneveld.nl/index2.html

Men neemt aan dat leeftijdgebonden veranderingen en leeftijdgebonden verwachtingen tijdens het opgroeien de meeste invloed hebben, zodat bijvoorbeeld de invloed van gebeurtenissen en keerpunten (geboorte van broertjes of zusjes, verhuizing, migratie, scheiding of dood van ouders) onderbelicht blijft.

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • leeftijdsgebonden beperkingen
  • leeftijdsgebonden eigenschappen
  • leeftijdsgebonden fasen
  • leeftijdsgebonden indicaties
  • leeftijdsgebonden klachten
  • leeftijdsgebonden parameters
  • leeftijdsgebonden problemen
  • leeftijdsgebonden vragen

De meeste mensen en scholen benaderen kinderen nog vaak als leden van een homogene groep met leeftijdgebonden eigenschappen en ontwikkelingspatronen.

http://www.hint-noord-brabant.nl/page6.html

Bij ouderen heeft lichamelijke activiteit een positief effect op leeftijdsgebonden parameters (bijv. spierkracht en uithoudingsvermogen) en op het ontstaan dan wel het beloop van chronische aandoeningen.

http://www.rgo.nl/,

Belangrijke leeftijdsgebonden indicaties voor verwijzing naar de logopedist. Op een bepaalde leeftijd moet het kind welbepaalde spraak- of taalpatronen verworven hebben. Is dat niet het geval, dan is logopedisch advies aangewezen, naast zo nodig een meer globaal ontwikkelingsonderzoek.

http://www.vvl.be/

Ouders en/of verzorgers zijn welkom om samen met hun kind(eren) het speelgoed te bekijken en uit te proberen. Tegelijkertijd kunnen zij in de koffiehoek met andere "opvoeders" praten over de toch vaak leeftijdsgebonden vragen en problemen.

http://www.speel-o-theek.myweb.nl/index_2.htm

Bij het ontwerpen van de functies wordt er regelmatig rekening gehouden met de capaciteiten en de leeftijdsgebonden beperkingen van oudere mensen.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/werk/vio97p3.htm,

Ginkgo biloba is als natuurlijk middel door de wetenschappelijke wereld niet alleen nauwkeurig onderzocht, maar ook geaccepteerd als een belangrijke stap voorwaarts in de behandeling en preventie van leeftijdgebonden klachten.

http://home.wxs.nl/~bleijenberg-derks/bostuin.html

Bij de overdracht en verwerving van cultuur, waarop Vygotsky en Bruner zich richten, staat communicatie centraal. De combinatie van beide verschillen is van belang. Piaget gaat namelijk uit van leeftijdgebonden fasen en hecht weinig belang aan communicatie met medemensen.

http://www.efa.nl/opleidingen/pabo/ontwpsy.doc

  • leeftijdsgebonden discriminatie

Senioren een volwaardige plaats geven in de samenleving. Daarbij de nadruk leggen op de volgende punten: Leeftijdsgebonden discriminatie tegengaan. Meer flexibele en geleidelijke overgangen tussen arbeid en pensioen aanmoedigen.

http://www.agalev.be/programma2003/index.html

  • leeftijdsgebonden pensioen

De Raad zegt dat het leeftijdsgebonden pensioen destijds als bescherming bedoeld was, maar - nu het functioneringsniveau van bejaarden gestegen is - vooral hun ontplooiingskansen in de weg staat.

De Standaard,

  • een leeftijdsgebonden ziekte

Wat is nu precies de leeftijdsgebonden ziekte van Best?

http://www.braille.be/nl/default.asp

met bijwoord


  • niet leeftijdsgebonden
  • sterk leeftijdsgebonden

Wallen en kringen zijn tijdloos. Dat wil zeggen dat ze niet leeftijdgebonden zijn.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Ruim de helft van de Nederlanders heeft een huisdier en de liefde voor onze hond, kat, cavia of reptiel lijkt niet leeftijdsgebonden te zijn.

http://pers.bol.com/2013/02/nederlander-beknibbelt-niet-op-verzorging-huisdieren/,

Aan de basis van deze mobiliteitsontwikkeling liggen allerlei mechanismen. Voor het personenvervoer hebben zij in de eerste plaats te maken met de maatschappelijke arbeidsverdeling waardoor allerlei activiteiten door specialisten op afzonderlijke plaatsen worden uitgeoefend. Aan sommige van deze activiteiten moet men verplicht deelnemen (werken, schoollopen). 'Wie welke verplaatsing doet' is sterk leeftijdsgebonden. Ook is het afhankelijk van de rolverdeling binnen het gezin of huishouden of de levensstijl die men zich aanmeet.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/mobiliteit/2maatschappelijkecontext.pdf,

"Als adolescent had ik een identiteitskrisis die typisch is voor adoptiekinderen. Andere kinderen hebben dat ook, ja. Maar zeker adoptiekinderen zitten met de vraag over het waarom van hun bestaan, over hun afkomst en hun ouders. Sommigen willen hun geboorteland bezoeken. Nog anderen gaan er op zoek naar hun natuurlijke ouders, plaatsen zelfs advertenties." Die behoeften zijn volgens Deckers niet leeftijdgebonden.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen