lenteweer


lenteweer 1.0

weer dat kenmerkend is voor het lenteseizoen, bijvoorbeeld met stijgende temperaturen, een zachtere wind, krachtiger wordend zonlicht en mildere neerslag; weer zoals het in de lente is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Lenteweer…

is weer; is een toestand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gaat gepaard met stijgende temperaturen, een zachtere wind, krachtiger wordend zonlicht en mildere neerslag

    Hoofdsemagram: weer


    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • aanhouden

    Het zonnige en droge lenteweer houdt voorlopig aan. Met temperaturen die vrijwel iedere dag ergens in Nederland de zomerse 25 graden ontstijgen lijkt het eerder zomer dan lente.

    http://www.allesoverkatwijk.nl/index.php?p=nieuws&id=652,

    met adjectief ervoor


    • fraai lenteweer
    • grillig lenteweer
    • mild lenteweer
    • mooi lenteweer
    • prachtig lenteweer
    • veelbelovend lenteweer
    • vriendelijk lenteweer
    • zacht lenteweer

    Mede door het fraaie lenteweer - de zon liet zich de hele dag zien - was het een drukte van belang op de traditionele [...] jaarmarkt.

    Meppeler Courant,

    Het grillige lenteweer ten spijt, kwamen zaterdag een kleine drieduizend bluesfans samen voor het negende Spring Blues festival.

    De Standaard,

    Twaalf maanden geleden moest een van de Hahnenkamm-races verdaagd worden wegens één meter sneeuwval op één nacht. Dit keer vreet het te milde lenteweer de sneeuw op de Streif-piste, 3.200 meter lang, langzaam weg.

    De Standaard,

    Het vriest niet, maar woensdag, als ik dit schrijf, is de natuur kil en grijs [...]. Dus ... de eerste vier weken geen blijvend mooi lenteweer. Geniet als het maar even kan van lente-achtige momenten.

    Meppeler Courant,

    De maand mei had ingezet met prachtig lenteweer.

    Franklin, Thomas Lieske,

    De drukte op straat, gevolg van het frisse, veelbelovende lenteweer, stond zijn haast in de weg.

    Religie; Ober in distress; Nachtwaker Wiebov, Koen-Machiel van de Wetering,

    Het was vriendelijk lenteweer, een teerblauwe hemel, zoals je die krijgt wanneer je papier natmaakt en druppels blauwe waterverf in het wit laat uitlopen.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    Het was zacht lenteweer, een lichte bewolking die langzaam donkerder werd, maar de massa straalde zoveel vriendelijkheid en kracht uit dat het niet ging regenen.

    Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • het aanhoudende lenteweer
    • stralend lenteweer

    Het was half februari, maar het aanhoudende lenteweer had de vogels uit hun evenwicht gebracht, zodat elke morgen tientallen mannetjes de toppen van de stad opzochten om elkaar een uur lang te overtreffen in virtuoze variatie.

    Blanco, Peter Terrin,

    Met de post ging ik op een plantsoenbankje zitten, want het was stralend lenteweer en de wolkeloze hemel zag nog blauwer dan het rivièra-werk in de folder van een onbetrouwbaar reisbureau.

    Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,