leprabestrijding


leprabestrijding 1.0

bestrijding van lepra; het in georganiseerd verband bestrijden van de ziekte lepra
Met hoofdletter gespeld ook als naam of onderdeel van een naam van een organisatie die zich bezighoudt met de structurele bestrijding van lepra.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Leprabestrijding…

is bestrijding

  • [Organisatie en organisatiewijze] gebeurt in georganiseerd verband
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de bestrijding van lepra

    Algemene voorbeelden


    Als voorbeeld van leprabestrijding schuift Damiaanaktie dit jaar de Comoren naar voor, een eilandengroep aan de Afrikaanse westkust. Toen de Damiaanaktie daar in 1980 van start ging, vond men al vlug 1.000 mensen met lepra, onder wie bijna 400 nieuwe gevallen.

    De Standaard,

    Vooral de training en (bij)scholing heeft een hoge prioriteit, omdat een goede structurele aanpak van de leprabestrijding staat of valt met de kennis van het lokale personeel.

    http://www.leprastichting.nl/main.html

    De Nederlandse Stichting voor Leprabestrijding (kortweg Leprastichting) is in 1967 opgericht en heeft als doel lepra en de gevolgen van de ziekte te bestrijden.

    http://www.leprastichting.nl/main.html

    'Geef het geld aan goede doelen,' vervolgde Riet. 'Adopteer zo'n stakkertje in Afghanistan. Breng het naar de SOS-kinderdorpen. Stort het op rekening van de Leprabestrijding. Vul de acceptgirokaarten van Artsen zonder Grenzen in, ik heb er nog wel een paar liggen voor je.' 'En zo sus je dan je geweten,' zei ik bitter.

    De zonnewijzer, Maarten 't Hart,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • leprabestrijding en tuberculosebestrijding
    • leprabestrijding en tbc-bestrijding

    De combinatie van lepra- èn tuberculosebestrijding wordt meer en meer van strategisch belang. De Leprastichting begeleidt in twintig landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika per jaar meer dan honderd projecten.

    http://www.leprastichting.nl/main.html

    Damiaanaktie hoopt dat de "Werelddag voor de melaatsen", die officieel tijdens het volgende weekeinde plaatsheeft, de belangstelling voor de lepra- en tbc-bestrijding een ferme duw geeft en genoeg fondsen samenbrengt om de werking even ferm voort te zetten.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen