lesbrief


lesbrief 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

les in de vorm van een brief, bijlage, boekwerkje, brochure, digitale tekst e.d. over een specifiek onderwerp of thema, vooral bestemd voor leerlingen van het basisonderwijs of voortgezet onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lesbrief…

is een boekwerkje; is een tekst; is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient om leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs kennis bij te brengen over een bepaald onderwerp of thema
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een didactisch verantwoorde tekst over een bepaald onderwerp of thema

    Algemene voorbeelden


    Het accent in het project ligt niet zozeer op de door Korczak gepropageerde leerstellingen, als wel op hetgeen hij heeft betekend in de Tweede Wereldoorlog. Het lesmateriaal bestaat uit een lesbrief, een videoband en een leesboek. Daarnaast maken de kinderen van alle scholen samen een kinderkrant, waarin zij hun voorstelling van de begrippen 'oorlog' en 'vrede' beschrijven.

    Meppeler Courant,

    De lesbrief is een boekwerkje, dat het landgoed De Oldenhof toont zoals het vroeger was en zoals het nu is.

    Meppeler Courant,

    In combinatie met de lesbrief is het computerprogramma Pro-gen Kids te gebruiken, dat evenals de lesbrief vanaf deze pagina te downloaden is.

    http://www.cbg.nl/

    Indien de Meppeler gemeenteraad in de eerstvolgende vergadering hiervoor een krediet beschikbaar wil stellen, biedt de werkgroep de video aan alle scholen in Meppel aan. De videoband gaat vergezeld van een lesbrief.

    Meppeler Courant,

    In deze lesbrief kom je vragen tegen die je moet beantwoorden. Simpel 'ja' of 'nee' is daarbij helaas niet genoeg. Het doorwerken van deze lesbrief kost je ongeveer 45 minuten. Met de kennis die je in deze voorbereidende les krijgt, kun je straks zelf met remote-sensing beelden aan de slag.

    http://www.geospace.nl/

    Onlangs verschenen berichten in de media, die melding maakten van een 'uitgelekt' evaluatierapport basisonderwijs, dat nog niet de helft zou noemen van de vermeende slechte kwaliteit van het basisonderwijs. Daarin wordt vermeld, dat na de vorming van de basisschool allerlei toegevoegde vakken en lesbrieven het onderwijs overbelast maken.

    Meppeler Courant,

    Het materiaal dat de leerlingen verzamelen verwerken zij in hun 'familieboek'. In de bijlage van de lesbrief worden suggesties gedaan voor wie meer wil met het onderwerp familiegeschiedenis: bijvoorbeeld het bedenken van patroniemen, een advertentiespel, de stamboom in de computer.

    http://www.cbg.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • behandelen
    • erin voorzien

    In de christelijke basisschool en later ook in de openbare basisschool in Nijeveen is maandagochtend de 'lesbrief Nijeveen' aan de leerlingen uitgereikt. Het gaat om een lesbrief die in beknopte vorm de geschiedenis van de gemeente Nijeveen behandelt.

    Meppeler Courant,

    De lesbrief moet erin voorzien dat alle kinderen vanaf groep 3 spelenderwijs en binnen het onderwijsprogramma met begeleiding van de klasseleerkracht of een vaste of professionele begeleider leren typen.

    http://www.fovig.nl/

    als object bij een werkwoord


    • een lesbrief doorwerken
    • een lesbrief verzorgen
    • lesbrieven ontwikkelen
    • lesbrieven ontvangen
    • lesbrieven samenstellen
    • lesbrieven schrijven

    Er kan slechts een beperkt aantal uren voor begeleiding van schoolprojecten worden vrijgemaakt. Toch zijn er voor zowel basis- als voortgezet onderwijs een aantal lesbrieven ontwikkeld en een tweetal projecten opgezet.

    http://archief.venlo.nl/

    Verder heeft het NIAf een lesbrief verzorgd voor De Blaak en Toermalijn, twee basisscholen in Bavel.

    http://www.niaf.nl/nl/ind.htm,

    De landelijke campagne 'Geef het door, rechts gaat voor' is begin april van start gegaan. Ook de gemeente Hengelo heeft haar steentje bijgedragen aan de bekendheid van de nieuwe verkeersregel. Basisscholen hebben lesbrieven en een CD-rom ontvangen, waarin de nieuwe regel wordt verduidelijkt.

    http://www.hengelo.nl/

    Als je deze lesbrief doorwerkt, zal je duidelijk worden wat remote sensing is, hoe satellietopnames tot stand komen en waar je deze opnames zoal voor kunt gebruiken.

    http://www.geospace.nl/

    Verder wordt aan deze herdenking medewerking verleend door het personeel van de basisscholen van de gemeente Havelte. Zij hebben voor de schooljeugd een lesbrief en een diapresentatie samengesteld over de bezettingsjaren.

    Meppeler Courant,

    De gemeente is nu bezig samen met de scholen een lesbrief voor Nijeveen samen te stellen.

    Meppeler Courant,

    met adjectief ervoor


    • kant-en-klare lesbrieven
    • een nieuwe lesbrief

    Ook biedt Kennisnet onder meer kant en klare lesbrieven voor de docent en een dagwijzer.

    http://www.google.nl/search?q=cache:-r3yULN8htUJ:www.ispwijzer.nl/publicaties/uitgaven/Rapport.2003-11-27.1953/document++dagwijzer+site:.nl=nl=lang_nl,

    Voor 1998 wordt gestreefd naar de ontwikkeling van een nieuwe lesbrief over de problematiek van de Papua-volken.

    http://www.antenna.nl/hapin/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een lesbrief in braille
    • een lesbrief in het braille

    Er zijn teken- en actieplaten: hoe maak ik mijn eigen Ridderhelm of Jonkvrouwetooi of Kloontjesmuts. Er is een lesbrief in het braille.

    http://nl.ooit.nl/index.html?article=27

    • lesbrieven over antiracisme
    • lesbrieven over de bezettingsjaren
    • lesbrieven over de beginselen van remote sensing
    • lesbrieven over kleding
    • lesbrieven over de multiculturele samenleving
    • lesbrieven over de riddertijd
    • lesbrieven over Staphorst in de oorlog
    • lesbrieven over 80 talen
    • lesbrieven over vaderlandse geschiedenis
    • lesbrieven over vlaggen

    Lesbrieven over vaderlandse geschiedenis moeten de hiaten in de kennis van de schooljeugd opvullen.

    NRC,

    Lesbrief Remote Sensing Instructie. Dit is een lesbrief over de beginselen van remote sensing (ook wel genoemd: aardobservatie).

    http://www.geospace.nl/

    Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft onder andere lesbrieven over het riddertijdperk, 80 talen, vlaggen, kleding, anti-racisme.

    http://nl.ooit.nl/index.html?article=27

    De klassen 3A en 3B van de Pabo Meppel hebben een set van vier lesbrieven over de multiculturele samenleving samengesteld voor het basisonderwijs in Meppel.

    Meppeler Courant,

    Het is de bedoeling om ten behoeve van de scholen (groepen 5-8) een lesbrief over Staphorst in de oorlog samen te stellen.

    Meppeler Courant,

    Zij hebben voor de schooljeugd een lesbrief en een diapresentatie samengesteld over de bezettingsjaren.

    Meppeler Courant,

    • een lesbrief voor het onderwijs
    • een lesbrief voor het voortgezet onderwijs
    • lesbrieven voor de docent

    Een andere vorm waarin de tekeningen uit de modulen voor ouders en leerkrachten wordt gebruikt is de ontwikkeling van lesbrieven voor het onderwijs.

    http://www.gebarencentrum.nl/

    Op deze website staan ook lesbrieven voor het voortgezet onderwijs.

    http://www.flevolandbovenwater.nl/

    Ook biedt Kennisnet onder meer kant en klare lesbrieven voor de docent en een dagwijzer.

    http://www.google.nl/search?q=cache:-r3yULN8htUJ:www.ispwijzer.nl/publicaties/uitgaven/Rapport.2003-11-27.1953/document++dagwijzer+site:.nl=nl=lang_nl,

    in voorzetselgroep


    • in de lesbrief opnemen
    • in een lesbrief opnemen
    • in (de) lesbrieven uitwerken
    • in (de) lesbrieven vastleggen

    In de lesbrief zijn tal van foto's en tekeningen opgenomen.

    Meppeler Courant,

    Voor de kinderen uit de hoogste groepen van de basisschool is het stripboek Basic beschikbaar, het verhaal van Jezus Messias, dat verder uitgewerkt kan worden in de lesbrieven.

    Meppeler Courant,

    Huizing is van mening dat de verhalen niet alleen in boeken moeten worden vastgelegd, maar ook in lesbrieven, zodat het oorlogsverleden in het onderwijs kan worden gebracht.

    Meppeler Courant,

    • de ontwikkeling van lesbrieven
    • het schrijven van lesbrieven

    Een andere vorm waarin de tekeningen uit de modulen voor ouders en leerkrachten wordt gebruikt is de ontwikkeling van lesbrieven voor het onderwijs.

    http://www.gebarencentrum.nl/

    In het verleden zijn mensen aan werk geholpen bij het inrichten van tentoonstellingen, bij het schrijven van jubileumboeken en lesbrieven en journalistiek werk.

    http://www.historischplatform.nl/index.html

    met telwoord ervoor


    • vier lesbrieven
    • vijftig lesbrieven

    In de vier lesbrieven wordt leerlingen verteld over de geschiedenis van migranten in Meppel, over de herkomst van opa's en oma's, over feesten en de herkomst van de Nederlandse taal.

    Meppeler Courant,

    Hij had voor de leerlingen een leuke verrassing in petto: vijftig lesbrieven gebaseerd op de fraaie plaat die de bekende kunstenaar Jo Alting, wonend in huize Dickninge, van het plein, de bomen, het struweel en de bebouwing er omheen heeft gemaakt.

    Meppeler Courant,

    met substantief ervoor


    • een aantal lesbrieven
    • een serie lesbrieven

    De lessen kunnen als uitgangspunt dienen voor verschillende lessen: Gebarenschatuitbreiding lessen NGT. In de eerste serie lesbrieven "Dierentuin" komen o.a. het lexicon, lokalisatie, rolnemen, vragen en directionele werkwoorden aan bod, steeds met als onderwerp: "de Dierentuin". Het is de bedoeling dat deze lessen gegeven gaan worden door iemand die de Nederlandse Gebarentaal beheerst. De eerste serie lesbrieven wordt in januari naar de instituten gestuurd voor een eerste peiling naar behoefte en bruikbaarheid.

    http://www.gebarencentrum.nl/

    Toch zijn er voor zowel basis- als voortgezet onderwijs een aantal lesbrieven ontwikkeld en een tweetal projecten opgezet.

    http://archief.venlo.nl/

    Van de geldprijs worden een bloemlezing uitgegeven van de geschiedenis van de Drentse literatuur en een serie lesbrieven voor de introductie van de Drentse taal op de basisscholen.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een lesbrief of workshop
    • cursussen, workshops en lesbrieven
    • een methode of lesbrief

    Als de instrumenten al zijn uitgedeeld aan de groep en je weet als leerkracht nog niet precies wat je ermee gaat doen, wordt het al snel rommelig. Zorg er dus voor dat je weet wat je wilt met de instrumenten in een les. In een methode of lesbrief staat dit al beschreven; neem dit van tevoren goed door.

    http://www.west-vlaanderen.be/upload/klankenkoorts/didactiek/par/muziekinstrumenten.html

    De SKVR-theaterschool kan de voorstelling ondersteunen met een educatief project op maat, bijvoorbeeld met een lesbrief of workshop.

    http://www.hal4.nl/

    Het spreekt vanzelf dat het VBM al deze activiteiten wil larderen met cursussen, workshops en lesbrieven.

    http://www.volksbuurtmuseum.nl/

    overig


    ( Gevolgd door een titel of als onderdeel van een titel.)

      In de christelijke basisschool en later ook in de openbare basisschool in Nijeveen is maandagochtend de 'lesbrief Nijeveen' aan de leerlingen uitgereikt.

      Meppeler Courant,

      Vanaf 1995 reeds is een Lesbrief Spanning rond Havank ten behoeve van de bovenbouw van het middelbaar onderwijs beschikbaar; ondanks toezeggingen is feitelijk gebruik daarvan nog steeds niet aan de orde geweest.

      http://www.havank.nl/

      De lesbrieven 'Meppelers van overal en nergens' zijn een voorbereiding op de Multiculturele Dag, die 13 mei in de binnenstad gevierd wordt.

      Meppeler Courant,

      In de eerste serie lesbrieven "Dierentuin" komen o.a. het lexicon, lokalisatie, rolnemen, vragen en directionele werkwoorden aan bod, steeds met als onderwerp: "de Dierentuin".

      http://www.gebarencentrum.nl/