letselschade


letselschade 1.0

lichamelijke of geestelijke schade die iemand oploopt bij een ongeval; schade door letsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Letselschade…

is schade

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft lichamelijke of geestelijke schade die iemand oploopt bij een ongeluk, bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk, een bedrijfsongeluk of bij mishandeling

    Hoofdsemagram: schade


    Algemene voorbeelden


    Hij bemoeide zich al met letselschade toen geld claimen voor slachtoffers van rampen en ongelukken nog helemaal niet gebruikelijk was.

    NRC,

    Rechters kennen aan letselschade steeds hogere bedragen toe.

    NRC,

    Indien dan zou blijken dat de letselschade (nagenoeg) nihil is, is het niet redelijk het slachtoffer met de rekening van de deskundige te belasten.

    http://www.verkeersrecht.nl/htm/0206/artikelen.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • letselschade oplopen

    Er moet dan voldaan zijn aan de volgende criteria: a) er moet sprake zijn van een onrechtmatige gedraging van de aangesproken partij waarbij enigerlei schade is ontstaan; b) er heeft zich bij de vorderende partij na het evenement een relevant klachtenpatroon ontwikkeld en c) de vorderende partij heeft een in rechte verdedigbaar standpunt ingenomen. Het is evenwel goed mogelijk dat het slachtoffer niet bekend is met het antwoord op de vraag of hij als gevolg van de onrechtmatige daad letselschade heeft opgelopen, maar dit toch onderzocht wil zien, nu hij na het ongeval kampt met een relevant klachtenpatroon.

    http://www.verkeersrecht.nl/htm/0206/artikelen.htm

    in voorzetselgroep


    • slachtoffers van letselschade

    "Het slachtoffer heeft in beginsel recht op volledige vergoeding van materiële en immateriële schade", is het uitgangspunt van mr. J.M. Beer, een Amsterdamse advocaat die gespecialiseerd is in rechtsbijstand aan slachtoffers van letselschade.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • de afdeling letselschade
    • een afdeling letselschade

    De verwachting is dat de komende jaren nog zo'n 800 à 1.000 RSI-patiënten de werkgever aansprakelijk zullen stellen. Ook bij rechtsbijstandverzekeraar DAS zien ze een stijging aan claims van RSI-patiënten. Vorig jaar op de afdeling letselschade was dat nog maar een enkeling, het laatste halfjaar zijn daar 30 zaken in behandeling genomen.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen