lezersbrief


lezersbrief 1.0

brief die een lezer schrijft aan de redactie van een blad of krant om te reageren op uitspraken of berichten in dat blad of die krant

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lezersbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Plaats] wordt al dan niet geplaatst in het blad of de krant of op de website van het blad of de krant
  • [Belanghebbende of begunstigde] is gericht aan de redactie van een blad of krant
  • [Handelende persoon] wordt ingezonden door een lezer
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt geschreven om te reageren op een uitspraak, bericht of artikel

Hoofdsemagram: brief


Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een lezersbrief insturen
  • een lezersbrief inzenden
  • een lezersbrief lezen
  • een lezersbrief schrijven

Volgens een lezer van Het Nieuwsblad was het een vuil geval en een stinkende kwestie en ik zat een domme lezersbrief te lezen in de Gazet van Antwerpen.

Acacialaan, Koen Peeters,

In de jaren tachtig verruimde Frederik zijn actieradius naar de hele stad, door lezersbrieven te schrijven naar lokale kranten. Ze werden gepubliceerd, zij het met enkele dagen vertraging.

Walvis, Tom Naegels,

Waar ik vroeger lezersbrieven naar kranten en tijdschriften schreef, doe ik dat nu helemaal niet meer. Het lijkt me niet meer de moeite, iemand anders overtuigen kun je toch niet en wie zegt dat je het bij het rechte eind hebt?

De bondgenoot, Marcella Baete,

Om de publieke opinie verder te mobiliseren heb ik onderstaande lezersbrief ingestuurd.

http://d66-etten-leur.hyves.nl/forum/2313356/uILp/Nieuw_plan_afvalophalen_drie_containers/

Lezersbrieven zijn leuk. Er zijn ook zoveel verschillende categorieën van mensen die er ééntje inzenden. Zo heb je bijvoorbeeld de 'bijvallers'. Dit zijn mensen die zichzelf kunnen herkennen in een artikel en blij zijn dat dit eens aan bod komt. Bij de reeks over dertigers zonder relatie (en zonder sex), had je heel wat mensen die hun hartje hebben uitgestort. Dan heb je de verongelijkten. Vegetariërs die het niet kunnen verkroppen dat Evy Gruyaert zich 'vegetarisch' noemt en tegelijkertijd kip en vis eet. Awoert! Daarnaast zijn er wanhopigen. Mensen die een persoonlijk onrecht is aangedaan en in de media hun verhaal openbaren. Dit is hun laatste middel om druk uit te oefenen en het recht te doen geschieden. Vaak erg aangrijpend.

http://www.pietel.be/oemo

met adjectief ervoor


  • een boze lezersbrief
  • een woedende lezersbrief

Een gedetineerde schreef een boze lezersbrief waarin hij de direktie een eigenaardige interpretatie van "lichte prijsstijgingen" verwijt.

De Standaard,

De volkswoede tegen het lakse en corrupte gerecht komt deze partij goed uit. De partij baseerde er een campagne rond criminaliteit op. Maar toen het weekblad Knack hun felste advertentie publiceerde, regende het woedende lezersbrieven.

De Standaard,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een ingezonden lezersbrief

Deze studie over een van de populairste soap-series aller tijden analyseert het kijkplezier van de Dallas-kijkers op basis van ingezonden lezersbrieven.

Cultuur is Oorlog, Leo De Haes,