lhbtqia


lhbtqia 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

lesbienne, homo(seksueel), biseksueel, transgender, queer, interseks(ueel), aseksueel
Vooral in samenstellingen bij zaken die bestemd zijn voor deze groepen of voor iemand die behoort tot een van deze groepen. Ook: persoon die onder een van deze groepen valt.

Algemene voorbeelden


Er gaan stemmen op om de benaming lhbt (of lhbt'er) uit te breiden: de afkorting waarin tot nu toe de groepen lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders waren vertegenwoordigd. Sommige mensen pleiten voor uitbreiding met de letters q, i en a, voor mensen die zich 'zoekende' (queer, questioning), 'interseksueel' of 'aseksueel' noemen. De naam zou daarmee dan dus lhbtqia (lhbtqia'er) worden. Is dit een goed idee?

https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/poll/de-benaming-van-niet-heteroseksuelen/P70,

Liefde, seks en lhbtqia. Vijftig jaar na het uitbreken van de seksuele revolutie maakten we de balans op. Hoe gaat het eigenlijk met liefde en seks in Nederland, als je kijkt naar lesbiennes, homo's, bi's, transgenders, queers, mensen met een intersekseconditie en aseksuelen? De beste verhalen vind je terug in deze collectie.

https://decorrespondent.nl/collectie/liefde-seks-en-lhbtqia,

Dus met LHBTQIA is wel zo'n beetje elke groep gegroepeerd, toch? Toch? Of niet, mis ik nog één? Vul me asjeblieft aan of corrigeer, zodat ik het hopelijk ook eens snap. En wat is jullie eigen voorkeur betreft (gecombineerde) afkorting?

http://du.asexuality.org/index.php?topic=6264.0,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenvertaling
Vroegste datering 2015
Brontaal Engels
Vorm in brontaal lgbtqia
Betekenis in brontaal idem