lieverd


lieverd 1.0

iemand die lief is; lief persoon
Ook gebruikt als koosnaam.

Semagram


Een lieverd…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is lief; wordt lief gevonden

  Algemene voorbeelden


  Moeder was erg op de wijkzuster gesteld. 'Een schat! Een echte lieverd voor me. Ik verheug me doch zo als ik haar de gang in hoor komen. En we kunnen echt schik hebben.'

  Nathalie, Ger Verrips,

  'Lieverd ... Schat van me!' fluisterde hij haar in het oor. 'Oh, heerlijkheid van me!'

  Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

  'Is er iets, ma?' vraagt haar dochter. 'Niets lieverd,' zegt ze.

  De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

  "Henk slaapt," kwam ineens Truus' fluisterstem over haar schouders. "De lieverd. Hij heeft de laatste weken praktisch geen enkele rustige nacht gekend. Wat die veehouders en stoeterijen sinds Pasen voor narigheid hebben, is niet te beschrijven."

  Congres in Salzburg, Monda De Munck,

  Nog geen vijf minuten later rollen onze wieltjes over de D112 richting Paul en Beatrice. Beladen met witte wijn en rode rozen; we gaan die lieverds eens even flink in de bloemetjes zetten.

  http://www.lekkerwijntje.nl/inframes.html?http://www.lekkerwijntje.nl/gastcolumn/gastcolumn.html?code=29/URL,

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • een lieverd zijn

  Bernie had direct een hekel aan mevrouw Schaapmans en kroop nog dieper weg in haar hoekje. Doch meneer Schaapmans was een lieverd. Hij laadde nu hun bagage in de koffer, naar best vermogen zijn luidruchtige stem dempend om de buren niet te wekken, terwijl Ma terug het huis in was.

  Congres in Salzburg, Monda De Munck,

  overig


  • dag lieverd
  • hallo lieverd
  • hi lieverd
  • hoi lieverd

  'Dag lieverd, met je moeder. Ik ben woensdag in Amsterdam voor een bijeenkomst van de bridgedrive. Zal ik dan daarna even bij je langskomen? Ik heb zo'n geweldig mooi overhemd voor pa gekocht, maar hij vindt het te opzichtig. Ik denk dat het jou heel goed zal staan'.

  De Telegraaf,

  'O, ja, Mar, weet je wie ik gezien heb?' 'Nou?' vraagt ze ongeduldig. 'Schiet wel op, want het duurt Os allemaal wat te lang.' Bijna flapt hij eruit dat hij Lyke heeft ontmoet. 'Nee, eh, laat ook maar. Dat komt een volgende keer wel. Dag, lieverd.' 'Dag, pap. Let op jezelf.' Hij hangt op en sluit zijn ogen.

  Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

  Ik maakte een schetsje voor haar van de route van St. Charles naar mijn appartement in Soulard en zei dat we elkaar daar om tien uur zouden zien. 'Dag lieverd.' Ze gaf me een zoen.

  De necrologieschrijver: een obsessieve zoektocht, Porter Shreve,

  Nu knuffelde oma haar kleinkind. 'Dag lieverd, gefeliciteerd.'

  Engelen van het duister, Jan Siebelink,

  Monty draaft op haar af en stopt. Sacha klopt hem op de hals. 'Hallo lieverd,' zegt ze tegen hem. 'Ging het een beetje?'

  Westenwind, Simone Duwel,

  In de badkamer laat ik het bad vol lopen. Net als ik in het warme water wil glijden hoor ik achter me: 'Hoi Moes.' 'Hi lieverd, wat een verrassing, ik hoorde je niet.'

  Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

  Na dagenlang koortsachtig wikken en wegen volgt uiteindelijk het onontkoombare: het penibele telefoongesprek. -'Hoi ma, met mij' begin je quasi opgewekt, alsof je 'gewoon' even belt. Je weet dat het verdacht is, want dat doe je anders nooit, maar ja. -'Hoi lieverd' spreekt ze achterdochtig. 'Waarvoor zou hij bellen?' denkt ze.

  http://www.examedia.nl/columnx/zoek.html?nummer=233,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • publiekslieverd

  lieverd 2.0

  dier dat lief is; lief (huis)dier

  Semagram


  Een lieverd…

  is een dier

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is lief; wordt lief gevonden

   Algemene voorbeelden


   Tegenwoordig zijn er ook pillen die de voortplanting van de vlo doorbreken. Die werken erg goed en zijn volkomen onschadelijk voor je huisdier. De pillen zijn wel duur, en je weet uiteindelijk niet wat jouw lieverd slikken moet. Is je kat momenteel nog vlovrij, houden zo en preventief insprayen met Frontline.

   http://www.absmid.demon.nl/mainpage.htm

   Bent u ongerust of lijkt de fret abnormaal in z'n gedrag of ziek, verlies dan geen tijd maar neem zo spoedig mogelijk kontakt op met uw dierenarts, fretjes kunnen vaak heel snel van kwaad naar erger gaan en niemand wil toch die lieverds verliezen?

   http://gallery.uunet.be/darkmoon/fret_herkomst.html

   Combinatiemogelijkheden


   met koppelwerkwoord


   • een lieverd zijn
   • zo'n lieverd zijn

   'Het is geen puur collie,' zei Broos. 'Het is een half pond collie en dan vijf keer een half ons van vijf andere soorten die ik niet kan thuisbrengen, maar hij is een lieverd.'

   Met voorbedachten rade, Henri Knap,

   Terwijl ik met haar stond te praten, werd er op de deur geklopt en kwam er een tenger, bejaard vrouwtje naar binnen met een bibberend, zwart poedeltje op de arm. Met een onbeschrijflijke droefheid in haar stem en haar ogen vertelde ze mevrouw De Haes, dat ze naar een tehuis moest waar geen dieren waren toegelaten. 'Ik ben er kapot van, maar ik zie geen andere oplossing. Het is zo'n lieverd. We zijn al dertien jaar samen - dertien jaar. O wat zal ik hem missen. U zult toch goed voor hem zorgen? '

   Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding