lindyhop


lindyhop 1.0

(kunst en architectuur; dans)

Afro-Amerikaanse dans waarbij gedanst wordt op een swingritme
De echte etymologie is onbekend, maar het woord wordt van oudsher in verband gebracht met de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh, die in 1927 als eerste in zijn eentje een non-stopvlucht over de Atlantische Oceaan maakte, en wiens bijnaam Lindy was.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De lindyhop…

is een dans; is een activiteit

  • [Ontstaan] is eind jaren twintig in New York ontstaan als mengvorm van jazzdans, tapdansen en de charleston
  • [Ritme] wordt gedanst op een swingritme, bv. op de bigbandmuziek van Duke Ellington of Count Basie, of op de bluesmuziek van BB King en Muddy Waters
  • [Handelende persoon] wordt soms solo, maar meestal door een koppel gedanst
  • [Waardering] was in de vergetelheid geraakt, maar kent een nieuwe en groeiende populariteit

Algemene voorbeelden


Lindyhop is een partnerdans die is ontstaan in de jaren 20 en 30 in de Verenigde Staten, met de opkomst van swingjazz. Het werd gedanst op muziek van bekende artiesten zoals Count Basie, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong en Duke Ellington. Lindyhop is een echte social dance: centraal staat het samen dansen en de technieken van leiden en volgen, zodat je met iedereen kan dansen! Verder heeft Lindyhop een vrolijk en speels karakter en is er ruimte voor improvisatie en muzikaliteit.

https://www.crea.nl/courses/dans/lindyhop-i/,

Lindyhop kent veel overeenkomsten met de jive, boogiewoogie en rock 'n' roll, die allemaal uit deze dans zijn voortgekomen.

https://dansmagazine.nl/dansstijlen/lindyhop

Een goed bewaard geheim: iedere vrijdagavond wordt er in de Kompaszaal volop gedanst. En wel de lindy hop. Swingend, meeslepend en als dans steeds populairder.

https://oost-online.nl/lindy-hop-in-de-kompaszaal/,

De Lindy Hop is een energieke en dynamische jazz dans die is ontstaan ​​in de jaren '20 en '30 in Harlem, New York. Het is een samensmelting van verschillende jazzdansen die ervoor kwamen, met name van de tap, breakaway en Charleston.

https://lindynijmegen.org/home-dutch/

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • combineren

Lindy Hop combineert jazz met tapdansen en de Charleston, en wordt doorgaans gezien als de voorloper van Rock 'n Roll en Boogiewoogie.

https://www.visitleiden.nl/nl/uitagenda/swingend-verjaardagsfeestje-voor-leidse-lindy-hop

als object bij een werkwoord


  • (de) lindyhop dansen

Kom en dans de Lindy Hop met ons, hier in Nijmegen!

https://lindynijmegen.org/home-dutch/

Tijdens dit swingende verjaardagsfeestje dansen we de hele avond op livemuziek van The Bojangles, eten we taart en dansen we Lindy Hop, Charleston en meer.

https://www.visitleiden.nl/nl/uitagenda/swingend-verjaardagsfeestje-voor-leidse-lindy-hop,

met voorzetselgroep


De lindyhop in vier passen. [...]. 1. Man en vrouw houden elkaars hand vast. [...]. 4. De vrouw zwiert terug aan de arm van de man, tegen de wijzers van van de klok in.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=lindyhop&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ddd:011206856:mpeg21:a0739&resultsidentifier=ddd:011206856:mpeg21:a0739,

met substantief ervoor


  • danslessen lindyhop

Wij geven met heel veel plezier en energie danslessen Lindy Hop in Breda.

https://www.messinaround.nl/

voorafgegaan door als


  • dansen als lindyhop

Welkom in de wondere wereld van het social dancing. Social dances, dat zijn dansen als lindy hop, balboa, blues en de mazurka. Oude groeps- of koppeldansen die door jonge mensen nieuw leven zijn ingeblazen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/09/wil-je-met-me-dansen-1311386-a113829,

met ander, nevengeschikt substantief


  • lindyhop, balboa, blues en de mazurka

Welkom in de wondere wereld van het social dancing. Social dances, dat zijn dansen als lindy hop, balboa, blues en de mazurka. Oude groeps- of koppeldansen die door jonge mensen nieuw leven zijn ingeblazen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/09/wil-je-met-me-dansen-1311386-a113829,

'De dansers brachten het show-element terug in de jazz, de style. Ze zijn zich bewust van de geschiedenis, kennen The Nicholas Brothers, en hebben alle zwart-wit films uit die tijd, Fred Astaire, noem maar op. Ze kennen ook alle originele jazz-dansen, zoals de Lindy hop, maar voegen daar eigen, moderne elementen aan toe: acid dancing, body popping, breakdancing.'

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22lindy+hop%22&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010866871:mpeg21:a0181&resultsidentifier=ABCDDD:010866871:mpeg21:a0181,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen