linkblog


linkblog 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

weblog die voornamelijk links naar websites over een bepaald thema bevat en commentaar op die links van de blogger; blog met becommentarieerde links

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een linkblog…

is een blog

  • [Onstoffelijke inhoud] bevat voornamelijk links naar websites over een bepaald thema; bevat ook commentaar bij die links van de blogger

    Hoofdsemagram: blog


    Algemene voorbeelden


    Sinds 2004 kent het genre van de weblog een ware hoogbloei. Momenteel telt het internet enkele tientallen miljoenen blogs over de meest diverse thema's [...]. Verder onderscheiden we het genre van de linklog (een blog die bijna uitsluitend bestaat uit links naar websites en weblogs rond een welbepaald thema), de moblog (een blog die gemaakt en onderhouden wordt vanop een mobiele telefoon), de tv-blog (een blog met informatie over onder andere televisieprogramma's), de reisblog (een weblog, gewijd aan de verslaggeving over een reis van een bepaalde persoon/groep personen), de politieke blog (een blog van een politiek figuur), de babyblog (een blog die volledig in het teken staat van de geboorte en de eerste levensjaren van een kind), etc.

    http://www.bloggen.be/literaire_blogs/,

    We gaan een linkblog op de website beginnen waar we linken naar interessante, uit Nederland komende artikelen en technieken. Bv. via delicious.

    https://fronteers.nl/vereniging/bestuur/notulen/11-12-08,

    Je kent ze wel, blogs die niets anders doen dan verwijzen naar artikels op andere websites. Verspil je tijd niet door iedere dag door tientallen van zulke linkblogs te waden. Concentreer je eerder op de inhoud waarnaar ze verwijzen (de originele websites dus).

    http://branders.name/rss-productiviteit-verhogen/304,

    De linkblog. Omdat ik veel informatie online verzamel heb ik steeds behoefte aan goede tools om dit op een of andere manier zodanig op te slaan dat ik het gemakkelijk zelf kan terugvinden maar ook met anderen kan delen.

    http://www.hnzz.nl/tag/linkblog/,

    Lijstjes zoals dat interesseren mij in 't geheel niet [...]. Dat betekent dat er van de top 10 amper twee overblijven, tenderfeelings.be en zattevrienden (een groepsblog en een linkblog); met de top 20 komen er nog drie bij (Ogen van de schaduw, Gigadesign en Un blog par jour – alweer een linkblog).

    http://blog.volume12.net/3286.htm,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2005
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal linkblog
    Betekenis in brontaal idem