locatietheater


locatietheater 1.0

(kunst en architectuur; literatuur en theater)

theatervoorstelling die niet in het theater wordt opgevoerd, maar op een andere, speciale locatie, bijvoorbeeld in een park of bos, op het strand of in een oude fabriek; theater op een speciale locatie
Soms ook gebruikt als benaming voor een vorm van theaterspel of voor een theatergezelschap dat op locatie speelt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Locatietheater…

is theater

  • [Plaats] wordt op een speciale plaats opgevoerd, bijvoorbeeld in een bos of een park, op het strand of in een oude fabriek
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt, in tegenstelling tot de meeste andere theatervoorstellingen, niet in een theatergebouw of schouwburg opgevoerd, maar op een andere locatie

    Hoofdsemagram: theater


    Algemene voorbeelden


    Van 11.00 tot 17.00 uur vormt Kasteel Groeneveld het decor het Groeneveldfestival van het Goede leven. Een programma vol muziek, verhalen, literatuur, kinderfestival, films, locatietheater en een proeftuin met heerlijke pure producten van het Nederlandse platteland.

    http://groetenuitsoest.com/2012/09/14/zondag-16-september-o-a-kinderfestival-op-kasteel-groeneveld/,

    De betogen leiden steevast tot twee conclusies: er zijn te veel gezelschappen èn ze spelen het verkeerde repertoire. Het is een lichte variant op het geluid dat meer dan twintig jaar geleden óók al opklonk, toen uit het koor van teleurgestelde notabelen. De toenmalige ministers van CRM en WVC hebben zich er niets van aangetrokken. De zomerfestivals, locatietheaters, walsen, parades, tochten en festijnen in de openlucht, in kroegen en fabrieken hebben er hun bloei èn veelkoppige publiek aan te danken.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010842061:mpeg21:a0231,

    Toneelgroep De Rijge maakt sinds 1991 locatietheater in een boerenschuur aan de Bovenrijgerweg 19 in Thesinge. Het merendeel van de producties is van eigen hand. In andere gevallen gaat het om drastische bewerkingen, zoals deze Romeo en Julia.

    Dagblad van het Noorden,

    Locatietheater maakt Theatergroep Hollandia en het voerde zijn publiek naar onverwachte plaatsen met wat mij betreft de verlaten munitie- en wapenopslag in Brussel als hoogtepunt.

    NRC,

    Het jonge theatergezelschap Het Monsterverbond, dat zich onderscheidt van veel andere locatietheaters door zich te richten op dialogen, verbeeldt het onbegrip tussen mensen als hun droom ten onder gaat.

    https://www.trouw.nl/nieuws/instantgeluk-is-niet-te-koop~b3c97106/,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • locatietheater spelen

    Mareen Hoek speelt locatietheater "Zus van". (Ze) is een veelzijdige actrice en speldocent.

    http://www.cultureelplatformlingewaard.nl/over_ons/agenda/mareen_hoek_speelt_locatietheater_zus_van_0

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1995