logeervergoeding


logeervergoeding 1.0

(business, economie en financiën)

door de werkgever aan de werknemer verstrekte vergoeding, omdat deze in verband met zijn werk ergens in de buurt moet logeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een logeervergoeding…

is een vergoeding

  • [Functie] dient ter dekking van de voor logeren gemaakte kosten
  • [Betrokkene] wordt door de werkgever verstrekt aan de werknemer

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • reisvergoeding en logeervergoeding

    Een wisseling van de wacht op hoog niveau bracht die ommezwaai uiteindelijk toch. Enkele weken geleden kwam 'Delft' met een alternatief plan, waarbij handhaving van het faciliteitenpark een centrale rol vervulde. Jongere werknemers van beneden de 40 jaar zouden daarbij moeten worden overgeplaatst, terwijl aan 50-plussers de kans werd gegeven voornamelijk in De Voorst te blijven. De zogenaamde middengroep (werknemers tussen de 40 en 50 jaar) viel daarbij een beetje tussen de wal en het schip. Deze sector werd gedurende twee jaar een redelijke reis- en logeervergoeding in het vooruitzicht gesteld. 'Dat was te weinig', zegt Meijer. Nu is men uitgekomen op een periode van vier jaar. 'Daar kunnen we mee uit de voeten'.

    Meppeler Courant,

    logeervergoeding 2.0

    (gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland; neologisme)

    door de gemeente verstrekte vergoeding aan een zorginstelling voor het (kortstondig) logeren door iemand met een persoonsgebonden budget (een pgb'er)

    Algemene voorbeelden


    Gemeenten kennen 'informele' zorgtarieven in andere eenheden dan per uur. Het gaat hier meestal om dagbesteding informeel, respijtzorg informeel en kortdurend verblijf/logeeropvang informeel. Een voorbeeld is een logeervergoeding voor een weekend van 58,85 euro. Conform de Wml zou dit naar 48 u x 10,93 = 524,64 euro gaan.

    https://vng.nl/files/vng/brieven/2017/attachments/bijlage_3_-_werkinstructie_voor_gemeenten_omtrent_de_wml_en_pgb.pdf,

    Logeervergoedingen en zorggelden voor logés van Arkhuis Pelletier. In 2018 gaat dit nog om een heel bescheiden bedrag, aangezien het logeren pas eind 2018 gestart is. We verwachten dat deze inkomstenpost in 2019 aanzienlijk toe zal gaan nemen. Niet alleen omdat er meer gelogeerd zal worden, met name in de eerste helft van 2019. Maar vooral ook omdat mensen met een PGB in de loop van 2019 in het huis komen wonen en gaan betalen voor de zorg die wij hen dan leveren.

    https://www.arkhaarlem.nl/wp-content/uploads/2019/06/2018-St.-Arkgemeenschap-Haarlem.pdf,

    In de Verordening Jeugdwet van de gemeenten is bepaald dat de hoogte van een PGB voor begeleiding individueel, begeleiding groep of logeervergoeding bepaald wordt op basis van het laagste tarief voor een dergelijke begeleiding in natura door een daartoe opgeleide beroepskracht werkzaam bij een door de gemeente gecontracteerde instelling. Voor de logeervergoeding geldt eveneens dat deze wordt vastgesteld op basis van het laagste tarief van een door de gemeente gecontracteerde aanbieder die de logeerfunctie in natura aanbiedt.

    https://www.gouda.nl/dsresource?objectid=27fd44d7-0b00-4d76-86bb-a3623d87e5f0&type=pdf&&,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2017

    logeervergoeding 3.0

    (politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; neologisme)

    vergoeding die van overheidswege verstrekt wordt aan een asielzoeker die logeert bij een gastheer of gastvrouw

    Algemene voorbeelden


    Om langdurig bij uw gastheer/-vrouw te kunnen verblijven, moet u zich binnen vijf dagen inschrijven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente van uw gastadres. Deze BRP-inschrijving kan gevolgen hebben voor de bijstandsuitkering en/of de toeslagen die uw gastheer/-vrouw eventueel ontvangt (bijvoorbeeld huurtoeslag). U kunt uw logeervergoeding gebruiken ter compensatie van dit verlies aan inkomen. Via een informatieve brief – die de gastheer/-vrouw ter kennisgeving moet ondertekenen – brengt u hem/haar op de hoogte van deze gevolgen.

    https://www.coa.nl/sites/www.coa.nl/files/paginas/media/bestanden/logeerregeling.pdf,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2017

    logeervergoeding 4.0

    (gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in Nederland; neologisme)

    door de ziektekostenverzekering verstrekte vergoeding voor de verblijfkosten van patiënten die ver van huis behandeld worden, maar niet zijn opgenomen in het betreffende ziekenhuis of behandelcentrum en dus tijdelijk in de buurt daarvan moeten logeren

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een logeervergoeding…

    is een vergoeding

    • [Functie] dient ter dekking van de voor logeren gemaakte kosten
    • [Omvang abstract] bedraagt maximaal 75 euro per nacht als er sprake is van tenminste drie aaneengesloten dagen waarop iemand behandeld wordt
    • [Betrokkene] wordt door ziektekostenverzekering verstrekt aan een patiënt

      Algemene voorbeelden


      Het basispakket van de zorgverzekering wordt in 2020 op een aantal punten uitgebreid. Een belangrijke verandering is de introductie van een logeervergoeding voor mensen die ver van huis meerdere dagen achtereen worden behandeld maar niet zijn opgenomen.

      https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/05/27/basispakket-zorgverzekering-uitgebreid-met-logeervergoeding,

      Patiënten die voor een behandeling langdurig over grotere afstand heen en weer reizen en daarvoor een vergoeding voor de vervoerskosten ontvangen, kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor een logeervergoeding in plaats van de vergoeding voor vervoerskosten. Het gaat om maximaal €75 per nacht als sprake is van tenminste drie aaneengesloten dagen behandeling. Deze logeermogelijkheid is vooral bedoeld voor mensen die onder behandeling zijn bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum, zoals het protonencentrum in Groningen.

      https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/05/27/basispakket-zorgverzekering-uitgebreid-met-logeervergoeding,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2019