lokoma


lokoma 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

politieagente die zich verdoet en vermomd gaat als bejaarde vrouw om straatrovers, en vooral tasjesdieven, aan te zetten tot diefstal, waarna zij aangehouden kunnen worden
De lokoma, aanvankelijk steeds gespeld als lok-oma, is in de periode 1993-1995 landelijk nieuws. Daarna blijft het lange tijd stil. Vanaf 2004 maken de kranten weer regelmatig melding van het woord.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lokoma…

is een persoon

  • [Functie] dient om straatrovers, en vooral tasjesdieven, aan te zetten tot diefstal, waarna zij aangehouden kunnen worden

    Algemene voorbeelden


    Tasjesrovers houden zich de laatste tijd gedeisd in Gouda. Daar deden de eerste vier maanden van dit jaar 22 mensen, vooral oudere dames, aangifte van tasjesroof. Het inzetten van een 'lokoma' lijkt de dieven vervolgens te hebben afgeschrikt, zegt de teamchef van de Goudse politie dinsdag. "Sindsdien hebben er slechts enkele tasjesroven plaatsgevonden."

    http://frontpage.fok.nl/nieuws/231486/1/1/50/goudse-lokoma-boekt-succes.html,

    De lokoma is een agente verkleed als oudere vrouw. Aan haar fiets of rollator hangt een handtasje met een voor het oog waardevolle inhoud. En dan is het wachten totdat de dader toeslaat. Bij de eerste proef in het voorjaar zijn vier jonge daders op heterdaad betrapt. Bij een tweede proef in september zijn nog eens twee jongeren aangehouden.

    http://www.refdag.nl,

    De politie Zuid-Holland Zuid heeft onlangs bij de jacht op een 17-jarige straatrover een 'lok-oma' ingezet. De gewelddadige tasjesdief had in korte tijd een groot aantal bejaarde dames in het Zuid-Hollandse Alblasserdam de stuipen op het lijf gejaagd. Drie vrouwelijke agenten van het korps hulden zich begin deze maand bij toerbeurt in een 'oma-outfit' om vervolgens compleet met schoudertas s'avonds door het Alblasserwaardse dorpje te wandelen. Een observatieteam zorgde er dan voor dat de lok-oma geen moment uit het oog werd verloren.

    De Telegraaf,

    Tasjesrover gepakt met als lok-oma verklede agente.

    Trouw,