lokvogel


lokvogel 1.0

vogel die bij de vogelvangst wordt gebruikt om andere vogels te vangen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lokvogel…

is een vogel; is een dier

   Algemene voorbeelden


   Omdat hij zo groot was wellicht - met gespreide vleugels mat hij meer dan een meter en zijn gewicht liep soms op tot vierhonderd gram - werd hij daar met riempjes aan de poten gebruikt als lokvogel. Ornithologen spanden netten om hem heen en vingen zo allerhande zeldzame vogels die hem wilden plagen; fotografen bonden hem stevig op een paal in het open veld om de nijdige zangers uit de buurt in beeld te krijgen; vogelvangers bestreken de twijgen rond hem met lijm en maakten zo een massale buit; boswachters stonden naast hem onder een draagbare schuilhut en waren met gespleten stokjes buizerds, kiekendieven, wouwen, kraaien, Vlaamse gaaien, eksters te slim af.

   Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

   "De mensen kennen geen vogels meer," zei hij. "Er zijn winters geweest dat ik met de Franse lijsters mijn kost verdiende. Dan zette ik geen voet in de diamantslijperij. Ginder ... Toen het Albertkanaal nog een gewone vaart was en de Nete nog een gewone rivier, en hier geen mens kwam ... Ik had lokvogels die zelfs een dove lijster naar beneden haalden. Rik Van Looy is 'coereur' geworden van de gebraden lijsters, neem dat maar van mij aan."

   De Standaard,

   lokvogel 1.1

   iets verleidelijks dat dient om mensen te lokken

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

   Algemene voorbeelden


   Op een oud perron stonden allerlei gezellige standjes met exotische artikelen en aan de andere kant van de hoofdtent kon de bezoeker allerlei hapjes uitproberen. Nieuw was de multimediale aanpak van Greenpeace met acht tv-schermen, maar die sputterden nog een beetje. Muziek is op een dergelijk sociaal evenement dus weliswaar de lokvogel, maar zeker niet de enige.

   De Standaard,

   Met een cadeau als lokvogel worden bezoekers naar de toonzaal gehaald, waarna hen een te duur salon of een te dure keuken wordt verkocht.

   De Standaard,

   lokvogel 1.2

   iemand die de aandacht op zich kan trekken om mensen te lokken

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

   Algemene voorbeelden


   Voor de doorsnee tennisliefhebber was alles minder dan Krajicek een kater. De Nederlander was zeker na zijn halve-finaleplaats op Roland Garros de grote lokvogel van het toernooi.

   NRC,

   Behalve burgers gekoppeld aan biketeams zet de Tilburgse politie ook lokvogels in: agenten in burger die opzichtig telefoneren met een luxe gsm.

   de Volkskrant,

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • voor lokvogel spelen

   'Waarschijnlijk heeft Holger Thomassen u gevraagd om voor lokvogel te spelen zodat u contact kunt maken met de afnemers van de drugs die de Freedom het land binnensmokkelde. Ik vind het onaardig van Holger dat hij mij niet op de hoogte heeft gebracht van zijn plan. Maar u merkt dat ik zo mijn eigen kanalen heb om op de hoogte te blijven.' De twee Lunds zeiden geen woord.

   Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen