lookalike


lookalike 1.0

iemand die sprekend op iemand anders lijkt, meestal op een beroemdheid; dubbelganger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lookalike…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] lijkt sprekend op iemand anders, meestal een beroemdheid, soms ook opzettelijk

    Algemene voorbeelden


    En niet te vergeten: vervalste paspoorten moeten eruit gepikt worden. Die zijn soms moeilijk te herkennen. Is het paspoort echt, dan kan het nog voorkomen dat degene die het gebruikt een lookalike is. Kortom: alles bij elkaar een berg werk.

    http://www.thailandblog.nl/nieuws/nieuws-uit-thailand-24-september-2012/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nieuws-uit-thailand-24-september-2012,

    Het blonde meisje met de zwarte galajurk komt opnieuw voor het filmdoek staan, maar zeven minuten lang gebeurt er niets. De zaal wordt rumoerig. Dan verdwijnt het blonde meisje weer, maar wordt meteen opgevolgd door een kloon van zichzelf. De kloon wacht twee minuten tot haar microfoon het doet en verontschuldigt zich voor het mislukte optreden van haar lookalike.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    The Bootleg Beatles komen voort uit de musical Beatlemania die eind jaren zeventig op Broadway en in Londen geen lang leven beschoren was [...]. Twee van de vier huidige BB's speelden in die show al mee; de andere twee zijn latere vervangers. Van hen is Paul Cooper de enige echte lookalike, met zijn hemelse oogopslag en zijn bolle wangetjes. Als hij met zijn hoofd schudt of goedkeurend zijn duim opsteekt, is de gelijkenis met Paul McCartney tamelijk treffend.

    NRC,

    Vriend Monique Smit zoende met look-alike. Het is logisch dat het 21-jarige vriendje van Monique Smit een slippertje maakte met de 40-jarige Nancy Bond. Monique en Nancy lijken namelijk wel heel veel op elkaar.

    http://www.telegraaf.nl/prive/12817603/__Minnares_look-alike_Monique__.html,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 1993
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal look-alike
    Betekenis in brontaal idem

    lookalike 1.1

    iets wat sprekend op iets anders lijkt of met die bedoeling nagemaakt is

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Ginger heet eigenlijk Segway en is de eerste "elektrisch aangedreven transportmachine die zichzelf in evenwicht houdt". Even revolutionair voor onze mobiliteit als het wiel of niet meer dan een lookalike van een ordinaire scooter?

    De Morgen,

    Van alles vind je wel look a likes, maar sommige lijken wel heel erg op het orgineel! Zoals deze gucci jurk. Op asos kwam ik een look a like tegen die wel heel erg op het orgineel leek.

    http://fashionjuice.blogspot.nl/2008/04/look-like-gucci-jurk.html,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen