loon-prijsspiraal


loon-prijsspiraal 1.0

(business, economie en financiën)

ontwikkeling waarbij achtereenvolgens lonen en prijzen elkaar steeds meer doen evolueren in de opwaartse of neerwaartse richting die blijkt uit de context of die expliciet wordt genoemd

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een loon-prijsspiraal…

is een spiraal; is een ontwikkeling

  • [Ontstaan] ontstaat doordat de factoren aan de basis elkaar telkens versterken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is moeilijk of niet te stoppen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat vanuit de loonkosten, wanneer hogere loonkosten leiden tot duurdere producten en deze prijsstijgingen weer leiden tot hogere looneisen, of wanneer loonsverlaging met als gevolg koopkrachtvermindering weer leidt tot een kleinere vraag en nieuwe prijsverlaging
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot slechtere concurrentiepositie van een land en toenemende inflatie ingeval van stijgende prijzen en tot deflatie ingeval van dalende prijzen

Algemene voorbeelden


De huidige looneisen dreigen de prijzen op te drijven, waarmee een loon-prijsspiraal nadrukkelijker in beeld komt.

http://www.hellavoute.nl/

MKB-Nederland vindt dat de reputatie van Nederland als prijsstabiliteitsland niet mag worden geschaad als gevolg van versnelde loonstijgingen. Een dreigende loon-prijsspiraal dient in de kiem te worden gesmoord. Hiermee wordt voorkomen dat de inflatie toeneemt en de werkgelegenheid in gevaar komt.

http://www.mkb.nl/mkbnederland/persberichten.shtml

Hij is bang voor Japanse toestanden en een loon-prijsspiraal naar beneden. En dat met vakbonden die nog nooit met een loonsverlaging hebben ingestemd en bergen schuldenaren die om inflatie roepen .

http://www.beursonline.nl/Forum/Topic/1101034/1/goudprijs-van-50000-per-ons-realistisch.aspx,

De FNV houdt niet van loon-prijsspiralen, maar nog veel minder van een prijs-loonspiraal.

http://www.nrc.nl/handelsblad/van/1992/januari/14/fnv-topman-vreest-prijs-loonspiraal-7129132,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een neerwaartse loon-prijsspiraal
  • een opwaartse loon-prijsspiraal

De mondiale concurrentiestrijd waarin individuen persoonlijk voordeel proberen te halen en die leidt tot een neerwaartse loon-prijsspiraal die steeds grotere delen van de wereldbevolking berooft van bestaanszekerheid, berust op het idee dat producten homogeen zijn en mensen inwisselbaar.

http://www.aardespiegel.nl/artikelen/geld-op-de-drempel/,

Tijdens periodes waarin een forse economische teruggang toe te schrijven is aan een vraagtekort, zal de inflatie doorgaans dalen zodat indexering in dat geval het nominaal verloop van de lonen drukt en het risico inhoudt dat een neerwaartse loon-prijsspiraal (d.i. deflatie) op gang wordt gebracht.

http://www.nbb.be/doc/ts/indexation/Nota_28_06_2012.pdf,

De constante loonsverhogingen die door de vakbonden geëist worden, hebben ons land in een opwaartse loon-prijsspiraal gestoten. Dat betekent dat lonen stijgen, en vervolgens de prijzen stijgen, en vervolgens de lonen stijgen, en de prijzen, en de lonen, etc. Dat gaat zo verder tot arbeid hier onbetaalbaar geworden is.

http://ns29032.ovh.net/showthread.php?t=102393&page=17,

  • een negatieve loon-prijsspiraal

Begin jaren tachtig was sprake van een negatieve loon-prijsspiraal. Dit houdt in dat de relatief hoge lonen er voor zorgden dat de kosten voor het maken van goederen en diensten ook hoog waren (loonkosten worden immers doorberekend in de totale kostprijs van een product). Deze hoge kosten vertaalden zich in hoge verkoopprijzen, zodat werknemers op hun beurt weer pleitten voor hogere lonen om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

http://www.economische-begrippen.nl/poldermodel/,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een stijgende loon-prijsspiraal

Op de langere termijn moeten er zeker banen bijkomen om een gezonde groei te realiseren. Echter op de middellange termijn is het niet erg dat er geen extra banen bijkomen. Bij een hoge werkloosheid is de kans op een stijgende loon-prijsspiraal niet hoog.

http://www.beurscourant.nl/videos/beurscommentaar/video/2010/05/12/339/Baanloze+groei+is+prima+op+de+middel+lange+termijn,+lage+rente+ook+zeer+voordelig,