loondispensatie


loondispensatie 1.0

dispensatie voor werkgevers om minder dan het wettelijke minimumloon te mogen uitbetalen aan werknemers die door een arbeidsbeperking minder productief zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Loondispensatie…

is dispensatie

  • [Functie] dient om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een dispensatie voor werkgevers om minder dan het wettelijke minimumloon te mogen uitbetalen aan werknemers die door een arbeidsbeperking minder productief zijn
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gegeven aan werkgevers
  • [Betrokkene] heeft betrekking op werknemers met een arbeidsbeperking

Algemene voorbeelden


Loondispensatie betekent dat de werkgever minder dan het wettelijk minimumloon mag betalen als de werknemer door zijn arbeidsbeperking verminderd productief is. Naast het loon ontvangt de werknemer een aanvullende uitkering van de gemeente. Loondispensatie moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking toch in dienst te nemen. Het loon in combinatie met de aanvullende uitkering zorgt ervoor dat het ook voor mensen met een arbeidsbeperking loont om aan de slag te gaan en zich verder te ontwikkelen.

http://www.ikkan.nl/meebouwenpilots/pilot4/informatie/index,

Een tegenvaller voor staatssecretaris Van Ark: het College voor Rechten van de Mens liet zich vorige week kritisch uit over de kabinetsplannen om loonkostensubsidies om te vormen tot loondispensaties voor arbeidsgehandicapten.

https://esb.nu/blog/20039594/ongelijke-gelijke-rechten-voor-arbeidsgehandicapten,

Een wettelijke regeling inzake loondispensatie bestaat sinds 1947. In 1998 is dit instrument ondergebracht in de Wet op de (re)integratie arbeidsgehandicapten (Wet Rea). Per 29 december 2005 is deze wet ingetrokken, waardoor de algemene wettelijke grondslag voor het verlenen van loondispensatie is komen te vervallen. Loondispensatie kan vanaf die datum slechts worden verleend ten aanzien van personen met een Wajong-uitkering of aan werknemers jonger dan 18 jaar.

http://www.st-ab.nl/wetwajongor2blw.htm,

Kan het instrument loondispensatie de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking bevorderen?

http://www.ikkan.nl/meebouwenpilots/pilot4/informatie/index,