loonopslag


loonopslag 1.0

((vooral) in België)

opslag, verhoging van het loon; loonsverhoging

Semagram (extra betekenisinformatie)


Loonopslag…

is verhoging

      Algemene voorbeelden


      De helft van de Vlaamse jongeren is [...] niet bereid om zijn vrije tijd op te offeren voor het bedrijf [...]. Oudere werknemers, van hun kant, zijn veeleer gebrand op meer tijd dan op loonopslag.

      De Standaard,

      Poetin en Medvedev konden niet rekenen op de loonopslagen die andere politici en ambtenaren van het Kremlin en de regering eerder gekregen hadden, klinkt het.

      https://www.demorgen.be/nieuws/loon-poetin-en-medvedev-bijna-verdrievoudigd~b0b89e18/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink,

      Een arbeider kon makkelijker werk krijgen, loonopslag, een betere woning voor zijn gezin [...] als hij de boel goed in de gaten hield, en elke ontevreden opmerking in de kantine, elke onregelmatigheid in de fabriek, direct meldde aan zijn ploegbaas.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een loonopslag verkrijgen

      20.000 bedienden van de reusachtige warenhuisketen Shoemart, bijna allemaal tijdelijke, vrouwelijke werkneemsters, verkregen een loonopslag van 65 peso per dag na een staking van twee weken.

      http://www.ptb.be/solidaire/article.phtml?obid=7067,

      met adjectief ervoor


      • een fikse loonopslag

      Twintig woedende inwoners van het Argentijnse stadje Tolhuin, in de zuidelijke provincie Tierra del Fuego, brachten bij verkiezingen hun stem met de vuist uit. Dit gebeurde nadat bekend was geraakt dat de burgemeester zichzelf een fikse loonopslag had toegekend.

      De Standaard,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • de beloofde loonopslag

      Muzikanten van het Philadelphia Orchestra in de Verenigde Staten staken, waardoor het openingsconcert van vandaag in het water valt. Ze zijn boos omdat er geen contracten zijn voor cd's noch voor radio-opnames waardoor de beloofde loonopslag van tien procent er niet komt.

      De Standaard,