luster


luster 1.0

afbeelding

Bron: gynti_46
( CC BY-NC-SA 2.0 )

hangende lamp met verschillende armen die aan het uiteinde zijn voorzien van een kaars of lamp, vaak decoratief van ontwerp en doorgaans van een redelijke tot grote omvang; hangende luchter; kroonluchter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een luster…

is een gebruiksvoorwerp; is een zaak

  • [Lichtreflectie] is, in het geval van vervaardiging uit glas of kristal, gemaakt om licht te weerkaatsen en te schitteren
  • [Omvang concreet] heeft doorgaans een vrij grote tot zeer grote omvang, geschikt om grotere ruimtes te verlichten
  • [Constructie] bestaat vaak uit een constructie met meerdere armen waarop aan het uiteinde kaarsen of lampen worden bevestigd in een houder of fitting
  • [Materiaal] wordt gemaakt van uiteenlopende materialen, vaak hout, metaal zoals brons of koper, of glas of kristal
  • [Functie] dient om te verlichten
  • [Plaats] wordt bevestigd aan het plafond
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt aan een haak in het plafond; is doorgaans bedoeld als een meer prestigieuze of zelfs chique verlichtingsbron

Algemene voorbeelden


Goedmoediger is de sterfkamer van een fictieve Oostenrijkse componist die Bijl bedacht voor een Weense galerie [...]: Bijl heeft het allemaal tot in de kleinste bijzonderheden gereconstrueerd, tot en met de juiste inval van het daglicht en de ontbrekende kaarsen in de luster.

De Standaard,

Ze wil ook een nieuwe luster met van die gedraaide bruine armen, genre karrewiel, ook op zijn middeleeuws.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Johannes XXIII had het weliswaar niet zo bedoeld, maar je had nou eenmaal pastoors die al juichend de lusters uit de haak hieven. Zo, daar gaat dat ellendige koperwerk dan!

Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • enorme lusters
  • kristallen lusters
  • prachtige lusters

Om 22h30 rolde onze trein het station van Kiëv binnen [...]. Om dit uur was het heel rustig in dit grote gebouw, ik staarde naar de kolossale arduinen pilaren en het hoge plafond met de enorme lusters.

http://users.pandora.be/gilbert.van.rumst/oekra.htm

Prachtige schilderstukken van grote oude meesters vielen van de muren alsof ze van schaamte in de grond wilden zakken, marmeren beelden sloegen aan gruzelementen, kristallen lusters ploften op de antieken tafels en op de om hulp schreeuwende genodigden.

De wekker, André Janssens,

Het negentiende eeuwse plafond met plaasteren ornamenten, groteske rozetten en de prachtige lusters (deels zichtbaar van uit de balkonzaal).

http://users.telenet.be/tom.verheyden/,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een heen en weer wiegende luster

Boem! Beneden wordt een binnendeur dichtgesmakt. De harde klap brengt het hele huis aan het kraken. Godzijdank valt de heen en weer wiegende luster niet uit het plafond.

Hete zeeprikkels, Andreas Roels,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen