machismo


machismo 1.0

mentaliteit of houding gekenmerkt door een sterke of overdreven waardering voor mannelijkheid en daarvoor typisch geachte kenmerken en door een superioriteitsgevoel tegenover vrouwen; nadrukkelijk vertoon van mannelijkheid, vooral tegenover vrouwen; stoer, mannelijk gedrag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Machismo…

is een mentaliteit; is een handelwijze

  • [Plaats] wordt typisch geacht voor Spanje en Latijns-Amerika
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een sterke of overdreven waardering voor mannelijkheid en typisch geachte kenmerken zoals dominantie en onverzettelijkheid in relatie tot mannen, en neerbuigendheid tegenover vrouwen

    Algemene voorbeelden


    De hertog weet zich het buitenbeentje in een familie van kaarsrechte condottieri, de rotte vrucht aan de glorieuze stamboom, de barst in de harmonieuze familiale architectuur, die steunt op onverholen machismo.

    De Standaard,

    Hij had heel wat schuwe leerlingen gezien, bij wie hij de onverschilligheid in de ogen kon lezen, die met een misplaatst machismo de klas in kwamen, die roken naar kruit en onweer als ze zich traag de banken in schoven, zich afvragend wat ze er in godsnaam te zoeken hadden.

    De langverwachte, Abdelkader Benali,

    Een mannelijke man, dat heeft voor mij iets vertederends, iets wat je niet helemaal au sérieux kunt nemen, maar dat in elk geval niets te maken heeft met 'machismo' wat Spaans is voor opschepperij.

    Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

    Hoe de weekendmannen zich gedeisd houden, daar in de studio, dat kan tellen. Een en al redelijkheid, een en al bescheidenheid. Machismo is blijkbaar uit, althans in het openbaar. Al dat positiefs verhult de contractbreuk van De Mannen niet: ze hebben uitgebazuind dat het maar een spelletje was en daarmee de hele sociologische impact van het programma gedynamiteerd.

    De Standaard,

    Ze hadden er geen idee van dat boven, vanuit het hooggelegen directiekantoor [...], de Mexicaanse eigenaar van de onderneming [...] naar de groep arbeidsters keek en enkele malen tegen de groep Amerikaanse investeerders zei: Gezegend de mannen onder de vrouwen, want in de assemblagefabrieken werkten acht vrouwen op één man, de fabriek vrijwaarde hen van het werk op het land, van de prostitutie en zelfs van het machismo [...] want de fabrieksarbeidsters werden al spoedig de kostwinner in huis, als hoofd van het gezin verkregen ze dus waardigheid en macht en daardoor werden de vrouwen toch zeker bevrijd, onafhankelijk gemaakt, modern, en dat was ook democratie, vonden zijn Texaanse vennoten ook niet?

    De grens van glas, Carlos Fuentes,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het Latijnse machismo
    • het Spaanse machismo

    In een sfeer van diepe armoede en geweld vinden veel mensen in armenwijken troost in de emotionele diensten van de Pinksterbeweging [...]. Veel sekten hanteren een strikte seksuele moraal, verklaart Stoll, en dat leverde ze de sympatie op van veel vrouwelijke slachtoffers van het Latijnse machismo. Veel vrouwen "steunen de evangelische protestantse beweging omdat die alkohol, kansspelen en hoerenloperij verbiedt, en dat betekent dat mannen niet langer het geld voor het eten van de familie vergooien".

    De Standaard,

    Ze drinkt, heeft een armzalig schoonmaakbaantje en heeft zich gestort op een man die verdacht veel op haar vader lijkt. Elk gevoel voor zelfrespect lijkt verdoofd en de mannen in haar omgeving maken daar dankbaar gebruik van. De komst van haar moeder brengt langzaam een verschuiving in haar perspectief [...]. Zambrano wordt geholpen door een sterke cast, die met veel gevoel het Spaanse machismo onderuit haalt.

    http://www.ou.nl/open/rma/spiegel/frames11.htm