macht corrumpeert


macht corrumpeert 1.0

wie over veel macht beschikt, wordt of is snel geneigd corrupt te worden, doordat machtswellust de overhand krijgt op iemands integriteit; veel macht maakt een mens corrupt

Algemene voorbeelden


Dat bezoek loopt uit op een zodanig luidruchtige kaart- annex slemppartij, dat de andere, gruwelijk ondervoede dieren voorzichtig een blik door het venster komen werpen en tot hun ontsteltenis vaststellen dat de snuiten van de varkens en de gezichten van de mensen niet langer van elkaar te onderscheiden zijn... Met dat hallucinante beeld, dat het failliet van het communistische ideaal schetst, eindigt Animal Farm. Met de boodschap, kortom, dat macht corrumpeert.

De Standaard,

Macht corrumpeert en omdat links de afgelopen jaren aan de macht was, zijn de socialisten meer dan hun politieke tegenstanders het onderwerp van onthullingen waarop de Franse kiezers vrijwel dagelijks worden onthaald.

NRC,

Macht corrumpeert - dat is niets nieuws, maar door de polariteit tussen Oost en West bleef dat gegeven lange tijd onder het tapijt.

NRC,

Dat sommige journalisten de politieke spelletjes meespelen, verklaart De Wilde vanuit een machtshonger. "Macht corrumpeert, hun objectiviteit sneuvelt en ze stappen mee in bepaalde schema's."

http://home.planetinternet.be/~ld907264/verhofstadt/verhofstadt_deel_4.htm,

Nu is macht op zichzelf goed noch slecht. Macht is nodig om allerlei zaken te kunnen regelen. Maar macht kan corrumperen, kan uit de hand lopen. Een van de voornaamste opgaven van de democratie is steeds de aan individuen, groepen of gemeenschap gegeven macht te controleren en waar nodig te corrigeren of te herverdelen.

http://www.d66.nl/

De troost (en waarschuwing) voor de PvdA - trouwens voor elke partij - is dat macht op den duur corrumpeert en dus tot val leidt.

NRC,

Macht lijkt in Pakistan per definitie te corrumperen. Net als zijn voorgangster benutte ook Nawaz Sharif zijn positie als premier voor eigen gewin.

NRC,