mammobiel


mammobiel 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; (vooral) in België)

bus waarin röntgenonderzoek naar borstkanker wordt gedaan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mammobiel…

is een bus; is een voertuig

  • [Functie] dient om röntgenonderzoek naar borstkanker in te doen; wordt gebruikt om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen via röntgenonderzoek
  • [Plaats] staat op een vooraf bekendgemaakte plaats in de buurt waar de opgeroepen vrouwen wonen
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt vooral gebruikt door vrouwen vanaf 50 jaar, die vanaf die leeftijd om de twee jaar vrijwillig worden opgeroepen mee te doen aan een bevolkingsonderzoek naar borstkanker

    Algemene voorbeelden


    Het provinciebestuur Vlaams-Brabant speelt zo'n rol op het vlak van ruimtelijke ordening, mobiliteit, leefmilieu, het beleid tot voorkoming van wateroverlast, economie, cultuur. De provincie lanceert ook nieuwe ideeën, Vlaams-Brabant speelde bijvoorbeeld een voortrekkersrol inzake preventieve gezondheidszorg met de mammobiel.

    http://www.vlaamsbrabant.be/taken/

    De preventiecampagne die vrouwen tussen 50 en 69 jaar moet aansporen om zich te laten screenen op borstkanker kende voorlopig een wisselend succes. In de provincie Antwerpen heeft nog maar 5 tot 10 procent zich gemeld, in andere regio's 40 procent. "Te vroeg voor conclusies", zegt het kabinet van de Vlaamse minister van Welzijn, Mieke Vogels. "Niet alle vrouwen hebben hun persoonlijke uitnodiging al gehad." Alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen zich sinds juni 2001 gratis laten screenen op borstkanker. Met een brief van een huisarts of gynaecoloog kunnen ze zich melden bij een erkend radioloog voor een mammografie. De kosten zijn voor de overheid [...]. Het kabinet geeft toe dat een groep vrouwen - allochtoon of vrouwen uit de vierde wereld - moeilijk te bereiken is. "Voor hen is er een derde fase in de campagne." De respons wordt namelijk niet alleen per gemeente, maar ook per wijk bijgehouden. "Op die manier kunnen we tijdig zien dat we in bepaalde wijken zeer weinig vrouwen bereiken en een extra inspanning doen. Zo zouden we met een mammobiel ter plaatse kunnen gaan."

    De Standaard,

    Jaarlijks worden ruim achthonderdduizend vrouwen boven de vijftig jaar onderzocht op borstkanker. Ook allochtonen komen inmiddels in groten getale naar de mammobiel.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/626197/2002/02/09/Gezellig-naar-de-mammobiel.dhtml,