mantelpak


mantelpak 1.0

afbeelding

Bron: iluvrhinestones
( CC BY-SA 2.0 )

keurig dameskostuum dat bestaat uit een rok en een jasje van dezelfde stof; rok en jasje van dezelfde stof; complet
Vaak in de verkleiningsvorm mantelpakje.

Semagram


Een mantelpak…

is een pak; is kleding

 • [Deel] bestaat uit een rok en een licht getailleerd jasje van dezelfde stof
 • [Materiaal] wordt gemaakt van wol, katoen, linnen, corduroy of polyester, of doorgaans van een combinatie van twee van deze stoffen, aan de binnenkant gevoerd met satijn
 • [Vervaardiging] is geheel gemaakt van dezelfde stof
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gedragen bij het uitoefenen van een representatief beroep, tijdens zakelijke of formele gelegenheden, doorgaans in combinatie met nette schoenen, zoals (hoge) hakken
 • [Gebruiker] wordt gedragen door een vrouw

Algemene voorbeelden


Deze representatieve kleding draagt u vaak overdag. Bijvoorbeeld voor uw werk, naar een receptie of trouwerij of tijdens een zakelijke presentatie of op een begrafenis. Staat op een uitnodiging 'Tenue de ville' of 'lounge suit' dan is deze kleding zelfs gewenst. Bij uw kostuum draagt u een das, of een vlinderstrik. U als dame draagt bij voorkeur een mantelpak of een geklede japon.

http://www.edress.nl/

Chaja: [...]. Wat zie je er prachtig uit, schat. Een echt mantelpak. Leone: Vind je het niet te ver gaan? Ik bedoel is het niet al te ... netjes? Chaja: Je ziet er duur uit. En zelfstandig. Leone: Zelfstandig! Zo had ik het nog niet bekeken.

Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

Het mantelpak werd al vanaf 1890 gedragen door de hogere standen als reiskleding, maar vanaf 1900 wordt het veel algemener.

http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

Een jurylid zal bij voorkeur in sobere tinten gekleed zijn. Een mantelpak, een broekpak of een hemdjurk voor de dames, voor de heren een blauwe blazer met grijze broek of een donker kostuum zijn aangewezen.

http://www.equibel.be/ned/

Wat zijn we veranderd sinds we elkaar hebben leren kennen. Dat is inmiddels al 25 jaar geleden. Toen waren we jong en wild, nu hebben we verantwoordelijke banen. Het T-shirt zonder bh is vervangen door een mantelpak met daaronder La Perla. Althans, bij de meesten van ons.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Kleding heeft dus weer stijl en dat is ook te zien in de mantelpakken. Het moderne mantelpak voor de werkende vrouw is op de modebeurzen de grote klapper. Wat het verschil is met de jasjes van zes á zeven jaar geleden is dat het binnenwerk dunner is waardoor de jasjes wat joyeuzer en comfortabeler zijn. De jasjes van zowel de mantelpakken als de broekpakken zijn licht getailleerd en de kragen hebben een slanke vorm.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een mantelpak
 • mantelpakken] dragen

Ze droeg een decent, secretaresseachtig mantelpak, maar alles in haar houding verried haar ware professie.

In liefdes naam, Greta Seghers,

Langzamerhand oefenden steeds meer vrouwen een beroep uit. Zij werkten in winkels, waren typiste of zelfs onderwijzeres, en droegen mantelpakken. Als men werkt, wordt de kleding immers sneller vuil en het dragen van een mantelpak had als voordeel dat men er alleen de blouse van hoefde te wassen.

http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

met adjectief ervoor


 • een donkerblauw mantelpak
 • een felrood mantelpak
 • een grijs mantelpak

We [...] komen op de afgesproken tijd aan bij het mortuarium te Delft [...]. Het duurt lang voor de deur wordt geopend door een moederlijke, ronde vrouw [...]. Ze draagt vermoedelijk haar beroepskleding, een donkerblauw mantelpak van dunne stof en een hooggesloten blouse.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

Een vrouw kwam het café binnen. Ze droeg een felrood mantelpak en haar getoupeerde haar viel als leeuwenmanen om haar hoofd.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

Om tien over drie kwam er een grote zwarte Minerva-limousine aanrijden, die zich opstelde aan de trottoirband. Een vrouw in een grijs mantelpak met grijze uniformpet stapte uit, stak een kauwgommetje in haar mond en wachtte, leunend tegen het portier.

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

 • een ruwzijden mantelpak
 • een wollen mantelpak

In Lyon een ruwzijden mantelpak gekocht, een antieke ring in Nice, in Chartres een goudstuk vinden en weer kwijtraken.

Het pistool van de rekening, Jan Willem Holsbergen,

Blonde Ans is een goeiïge gelegenheidsprostituée in een gemeen glanzende duster van kunstvezel, Mildred een zeven jaar geleden verlaten echtgenote met een gebeiteld kapsel en in een te strak wollen mantelpak.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen